Školáci v sousedních zemích zahájí školní rok nejspíš v normálním provozu

pátek 31. července 2020 ·

„Otevření škol navzdory koroně“. Takové titulky zaplavily před pár dny německá média. A je to skutečně tak – Němci chtějí nový školní rok začít standardně podle původního plánu. První školní dveře se tak otevřou ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko, kde školáci do lavic usednou už příští pondělí. A postupně je budou následovat i mladí kolegové z dalších zemí. Reportáž přináší Seznam Zprávy.



Ministři jednotlivých zemí se už dříve dohodli, že se školy s novým rokem otevřou naplno. Ze stolu shodili povinnost se distancovat, a to i přesto, že podle odborů pro vzdělávání čelí koronavirovému riziku asi pětina učitelů. Podle Německé asociace učitelů školy nejsou na plný provoz dostatečně připravené. A její prezident Heinz-Peter Meidinger uvedl, že se obává „velkého chaosu“. 

Slovensko 

Slovenským školákům by mělo vyučování začít druhého září. A Slováci se zatím původního plánu drží. Podle vyjádření tamního ministerstva školství, vědy, výzkumu a sportu, které Seznam Zprávy obdržely, se resort zaměřuje na řešení případné druhé koronavirové vlny i na její prevenci. Tento plán má představit po osmnáctém srpnu, kdy školám (mateřským, základním, středním, ale i internátům a jídelnám) začne rozesílat manuál s opatřeními.

„Manuál má zahrnovat posloupnost kroků pro ředitele a školní zřizovatele. Například když ředitel zjistí, že je na jeho škole nějaký případ nebo podezření na onemocnění, bude vědět, co má dělat. Zatím je možné říci, že ministerstvo školství plánuje postupovat individuálně podle situace v jednotlivých regionech, nikoliv plošně,“ vyjádřil se slovenský resort školství.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.