Vyšší platy učitelů kvalitní školství nezajistí. Tlačme na výkon jednotlivých škol, radí komentátor Holub

čtvrtek 10. října 2019 ·

„Odbory by určitě neměly couvat, protože původní slib byl 15 % a z něho se stalo těch 10. Ale na 15 % nadále trváme,“ říká v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus prezident spolku Pedagogická komora Radek Sarközi. O zvyšování učitelských platů diskutoval s komentátorem Petrem Holubem.



„Nevím, jestli má smysl měřit kvalitu, protože jen tím se kvalita nezlepší. My potřebujeme zlepšit kvalitu školství tím, že zlepšíme podmínky pro práci učitelů. Například v Polsku je 11 žáků 1. stupně na jednoho učitele, u nás je to 19. Třídy jsou přeplněné... To na Západě vůbec není zvykem. Jak má k žákům učitel přistupovat individuálně, bez pomocného personálu?“ ptá se Radek Sarközi. 

„Postup odborů je legitimní…, ale s 15 % mám vážné problémy, česká ekonomika na tom není nejlépe. Také nezaznělo, co za vyšší peníze učitelé nabídnou,“ připomíná komentátor serveru Echo24 Petr Holub.

Jen vysoké platy podle něj kvalitu učitelů nezajistí. „A kvalita učitelů nezajistí kvalitní školství, pokud nebudeme vědět, jak toto školství řídit. Potřebujeme tedy nejen A, ale i B a C. Bez nich se z A mohou snadno stát vyhozené peníze. Většinu peněz nakonec rozdělují radnice a bez jakékoliv kontroly. Pokud se to nezmění, tak můžeme házet peníze do černé díry a bez zpětného výkonu.“


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
10. října 2019 v 6:59  

Schody se musí zametat shora. Jenže to se načekáme. Takže aspoň uklidíme ty spodní schody, ne?

Simona CARCY řekl(a)...
10. října 2019 v 9:58  

...Nevím, jestli má smysl měřit kvalitu, protože jen tím se kvalita nezlepší. My potřebujeme zlepšit kvalitu školství tím, že zlepšíme podmínky pro práci učitelů...

Jako bych to někde už slyšela. Státní maturita nemá smysl, protože se měřením výsledků žáků kvalita vzdělávání nezlepší. A proto se musí přidat učitelům. Tak se jim přidalo. A nezlepšila se kvalita jedna, pořád klesá. Musíme přidat víc. Tak přidejte.

Q. E. D. řekl(a)...
10. října 2019 v 14:39  

"co za vyšší peníze učitelé nabídnou"

Např. slib, že nebudou stát žalovat za uplynulé roky, kdy brali almužnu?

E.Kocourek řekl(a)...
10. října 2019 v 15:02  

Většinu peněz nakonec rozdělují radnice a bez jakékoliv kontroly

To jako bez kontroly komentátorem Holubem? A koho to zajímá, kromě Holuba? ////

Já chci, aby VŠECHNY peníze školám rozdělovaly radnice. Na rozdíl od MŠMT vědí, co chtějí. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.