Sehnat ředitele škol je obtížné. Ty současné nemá kdo nahradit. Vedení škol dusí všudypřítomná byrokracie

čtvrtek 10. října 2019 ·

Ředitelé dnes nemají čas chodit na hospitace do tříd a radit učitelům, jak zlepšit výuku, nebo bádat nad tím, jestli je lepší učit děti matematiku tradičně, nebo alternativními metodami. Místo toho tráví čas vyplňováním tabulek nebo podepisováním faktur. Hrne se na ně tolik administrativy, že jim nezbývá čas na to, aby školu opravdu vedli. Například ředitelce pražského Gymnázia Nad Štolou Renatě Schejbalové zabere administrativa kolem třiceti procent pracovní doby, stejnou dobu stráví nad hlídáním rozpočtu. „Pokud do školy kupuji něco nového, musím podepsat každou fakturu. Než se koupí třeba balík toaletního papíru, vyžaduje to čtyři moje podpisy,“ popisuje Schejbalová v reportáži Hospodářských novin.



Renata Schejbalová (repro ČT)
Ředitelé škol často fungují jako manažeři firem. Kromě administrativy se starají o rozpočet, jednají s rodiči, zřizovatelem, studují nové předpisy, kontrolují učitele a ostatní pracovníky, tvoří rozvrhy. Moc času na odbornou práci tedy nemají. „Pedagogická práce mi zabírá nejmenší procento pracovní doby. Pořád řeším papíry, tabulky, peníze, hledám nové učitele. Když jsem sháněla zástupkyni, která by mi s tím pomohla, nikomu se do toho nechtělo. Když učitelky vidí, jak jsem zavalena papíry, chtějí spíše učit,“ dodala Schejbalová.

Zmíněné Gymnázium Nad Štolou navštěvuje devět set dětí a škola má téměř sto zaměstnanců. Schejbalové se vším pomáhají jedna hospodářka, sekretářka a administrativní pracovnice, která pracuje na půl úvazku. Na víc nepedagogických pracovníků, kteří by s chodem školy pomohli, škola nemá peníze. Navíc je jich nedostatek a těžko se shánějí. V ideálním případě by škola měla mít ekonoma, zástupce ředitele, který by se chodem školy také zabýval, nebo administrativní pracovníky.

V přilákání nových ředitelů by mohlo pomoci i to, kdyby byli náležitě zaplaceni, je přesvědčena ředitelka Schejbalová. Sama bere přibližně o deset procent více než učitelé. „Pokud jde o plat, já v Praze říkám, že ředitel školy má plat lepší sekretářky,“ říká.


Celý text naleznete v Hospodářských novinách

5 komentářů:

Ředitel řekl(a)...
10. října 2019 v 10:45  

No a většina úředníků na úřadě nám ty peníze závidí. Když přijde na odměny, tak naši radní říkají: "Za co je chtějí, když nic nedělají."

Tajný Učitel řekl(a)...
10. října 2019 v 11:49  

Úředníci ať si trhnou. Pronikání šimlovské úředničiny do vzdělávání je jedním z největších problémů současného školství.

laimes řekl(a)...
10. října 2019 v 13:34  

vzpomněl jsem si na kamaráda, co s námi chodí do sauny,tělocvikář,před mikulášským víkendem 89 odjel se školním družstvem na turnaj a když se v pondělí vrátil do školy zjistil,že v pátek odvolali ředitelku a ho,jako jediného chlapa na škole, zvolili ředitelem,letos oslaví šedesátiny a 30 let ředitelování....

Ivo Mádr řekl(a)...
10. října 2019 v 20:48  

"jedním z největších problémů současného školství", který odebírá učitelům a ředitelům zbytečně většinu energie , kterou by měli věnovat výuce. Tato obrovská byrokracie je zhoubou nejen ve školství.

laimes řekl(a)...
11. října 2019 v 16:36  

ředitelé si bedlivě hlídají aby to do penze doklepli,školy jsou mužůprosté,konkurence nežádoucí

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.