"Touhle dobou už jsme učitele obvykle měli." Školám na začátku roku chybí personál

neděle 1. září 2019 ·

Podle ředitele Základní školy Říčany Pavla Bednáře nevalný zájem o učitelství není dán jen nízkými platy, ale i vztahem pedagogů s rodiči. "Učitelé se rodičů bojí, nechtějí to dělat. Zažil jsem i případy, kdy učitelka dětem dávala samé jedničky, aby neměla s rodiči potíže," říká Bednář. Problém je podle něj v tom, že pedagogické fakulty nedokážou budoucí pedagogy připravit na to, co je ve škole opravdu čeká. "Uchazeči přichází nabití vědomostmi, ale neumí vyplnit administrativu, ani mluvit s rodiči," říká Bednář v reportáži deníku Aktuálně.


"Letos je situace zatím nejhorší. Touto dobou v minulých letech jsme už učitele obvykle měli," říká Jan Korda, ředitel Smysluplné školy v pražském Karlíně, která marně shání učitele matematiky, českého jazyka a španělštiny i asistenty pedagoga...

Ministerstvo školství chce školám pomoct novelou zákona o pedagogických pracovnících. Měla platit od září, parlament ji ale zatím neprojednal. Úprava umožní, aby na druhém stupni základních škol a na středních školách učili lidé, kteří vystudovali vysokou školu, ale nemají pedagogické vzdělání. To si budou muset doplnit do tří let od nástupu do školy...

Není to přitom tak dávno, kdy se novela zákona o učitelích zpřísňovala a podle některých odborníků přispěla k dnešnímu neutěšenému stavu. Před pěti lety začala platit pravidla, která nutila doplnit si vzdělání i učitele, kteří na školách působili už léta. Mnoho zkušených pedagogů kvůli tomu odešlo, protože odmítali začínat se studiem pár let před důchodem.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

laimes řekl(a)...
1. září 2019 v 9:35  

1/administrativu nemá vykonávat učitel ani úředník
2/učitel nemá co být v kontaktu s rodiči od toho na škole jsou:výchovnný zástupce,škol psycholog,zást ředitele

Tajný Učitel řekl(a)...
1. září 2019 v 10:18  

laimes, odkud jste spadl? Do třídnice nezapisujete? Cesťáky a formuláře na vícedenní mimoškolní akce nevyplňujete? To je administrativa.

2) Tý jo. Jak vám tohle přesouvání odpovědnosti funguje?

Absolventi prý neumí vyplňovat lejstra a mluvit s rodiči. Vyplňovat školní lejstra se naučí i orangutan. Není třeba vysoké školy. Mluvit s rodiči se lze naučit jen praxí, pokud jeden umí mluvit, to jest. VŠ může pomoci psychologickou přípravou na řešení konfliktních situací.

rváčkazvesela řekl(a)...
1. září 2019 v 10:51  

"může pomoci psychologickou přípravou na řešení konfliktních situací. "...ale většinou nemusí ani nemůže, protože žádná psychlogická příprava neexistuje, pokud si za tím sám, učitel(spíše -ka) nejde...a nejde, protože má doma dva až tři hladový krky v lepším případě s manželem pardon přítelem a musí praktikovat "druhou směnu". Ony ty staré panny byla celkem promyšlená podmínka na učitelky, jak se vdaly, skončily ...a živili je manželé...už se těším na reakce:-)

laimes řekl(a)...
1. září 2019 v 16:24  

1/do třídnice jsem zapisoval-papírové i digitální
-cesťáky a formuláře ne, já jsem učil,já se nikde po výletech nepotloukal
2/přesouvání mně šlo skvěle

Unknown řekl(a)...
1. září 2019 v 18:12  

Jednání s rodiči učiteli nikdo neodpáře. Jak může o chování či prospěchu žáka jednat osoba, která žáka neučí, u případného konfliktu ani nebyla a možná ani dotyčného žáka nezná?

Ivo Mádr řekl(a)...
1. září 2019 v 18:40  

Jo,jo. 40+30 let se na školství kašlalo a nyní se divíme.

Nowak řekl(a)...
1. září 2019 v 20:10  

K těmhle ředitelům bych se taky nehrnul, kdybych jo nemusel

BP řekl(a)...
3. září 2019 v 8:05  

Napsala jsem asi na 4 pražské školy, které hledaly učitele. Z jedné školy mi odepsal ředitel, že už má vše vyřešeno, z ostatních mi žádná odezva nepřišla.
Pravděpodobně ten problém jen uměle nafukují média.

laimes řekl(a)...
3. září 2019 v 8:54  

Jednání s rodiči učiteli nikdo neodpáře-jistě v 1. až 4. třídě ,ale pak není důvod , aby byl učitel v kontaktu s učiteli

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.