Školy praskají ve švech. Populační vlna se začíná přelévat do vyšších tříd

úterý 3. září 2019 ·

Přestože prvňáčků ubývá už třetím rokem za sebou, základní školy doslova praskají ve švech. Mohou za to silné ročníky narozené kolem roku 2010. Ty před pár lety zaměstnaly ředitele škol, kteří kvůli většímu počtu dětí přidávali další a další první třídy. Po prvostupňových učitelích byla v některých regionech najednou z roku na rok vyšší poptávka než po dlouhodobě chybějících učitelích fyziky či angličtiny. Téma připomíná iDNES.


Ne všude dětí přibývalo stejným tempem. Zatímco v Praze nebo ve Středočeském kraji se počet dětí na základních školách za posledních deset let zvýšil zhruba až o 40 procent, Karlovarský nebo Moravskoslezský kraj zůstávají stále přibližně na stejných číslech. Například ve školách v Praze 4 přibylo jen za posledních pět let dvacet nových tříd.

„Zejména do oblasti Bystrce a Žebětína se přestěhovalo mnoho lidí. Situace se zde řešila přístavbami všude tam, kde k tomu byly podmínky. Byla postavena prvostupňová škola v Žebětíně, v přípravě výstavby je i druhý stupeň,“ říká mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Brno a jeho okolí vůbec patří vedle Prahy k regionům, kde se populační vlna projevila nejsilněji – jen v posledních třech letech zde na základních školách museli přidat celou padesátku nových tříd.

V Liberci se letos nejpočetnější ročník populační vlny přelil na druhý stupeň. „V šestých třídách máme i po 32 dětech,“ říká liberecký náměstek pro školství Ivan Langer.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.