„Pirátská“ maturita: i nula bodů by stačilo

pondělí 9. září 2019 ·

Podle poslance za Piráty Lukáše Bartoně by to neměl být stát, kdo známkuje a říká, že student uspěl nebo neuspěl z nějakého všeobecně vzdělávacího předmětu. Stát může testovat, a třeba ještě šířeji než dnes, nejlépe ovšem nikoli na známky, nýbrž na body. Tím, kdo dává palec nahoru nebo dolů, by měl být ale až ten, komu absolvent maturitní vysvědčení ukáže, tedy například vysoká škola či potenciální zaměstnavatel. Rozhovor s Bartoněm přinášejí Lidové noviny.



„Změna by spočívala v tom, že zatímco teď říkáme: nemá minimální úroveň vědomostí v matematice, nesmí pokračovat ve studiu a odchází do života jen se základním vzděláním, nově by to byla technická vysoká škola, kdo řekne, že nebude brát nikoho, kdo má matematiku, dejme tomu, pod sedmdesát,“ vysvětluje Bartoň s tím, že dokonce i nula bodů z předmětu by se považovalo za výsledek.

Ministerstvo školství však podobnou změnu neplánuje, návrh nemá velkou podporu ani u ostatních zákonodárců.


Celý text naleznete zde
Rozhovor s Lukášem Bartoněm naleznete zde

4 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
9. září 2019 v 10:14  

Ing. Lukáš Bartoň, Ph.D. o sobě říká: "V současné době pracuji jako vědecký pracovník na Fakultě strojní v Plzni, kde vedu Zkušebnu provozní pevnosti a únavové životnosti. Dlouhá léta jsem vyučoval na Katedře konstruování strojů, nyní ještě působím jako lektor na firemních školeních technické dokumentace se specializací na geometrické tolerování."

Předpokládám, že stejné principy budou zavedeny i na vysokých školách, kde u zkoušek nebudou známky, ale body, a palec nahoru či dolů dá budoucí zaměstnavatel na základě indexu. A diplom s titulem udělíme automaticky za docházku.

aknelka řekl(a)...
9. září 2019 v 13:54  

Já bych šla klidně ještě dál. Diplom za to, že znám adresu dané školy...

Radek Sárközi řekl(a)...
9. září 2019 v 15:03  

Vážení cestující, pilot tohoto letadla získal 5 bodů ze sta při závěrečných leteckých zkouškách, přejeme Vám pohodový let....

Simona CARCY řekl(a)...
9. září 2019 v 21:14  

Jeste budem vzpominat na dosavadni pseudoexperty, az nastoupi experti pirátští

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.