Julie Hrstková: Politici překypují nápady, jak vylepšit vzdělání. Realita ale potvrzuje jeho úpadek

pátek 13. září 2019 ·

„Debata o školství tak trochu začíná připomínat debatu o vejci a slepici, a co bylo dřív. Jestli je lepší zavést testování (maturitní, průběžné), nebo zda je lepší nejdřív zlepšit výuku. Problém je, že tato debata trvá mnoho let a kvalita škol se čím dál víc diferencuje. Pokud současná situace bude trvat i nadále, může se české školství v některých regionech přiblížit třeba tomu jihoafrickému, kde je podle UNESCO sice 93 procent gramotných, ale osm z deseti devíti- až desetiletých dětí má problém se čtením a porozuměním textu,“ píše Julie Hrstková v Hospodářských novinách.

Julie Hrstková (repro ČT)

Hrstková mimo jiné píše:

V Česku podle posledního průzkumu České školní inspekce z podzimu 2018 nerozumí textu "jen" nadpoloviční většina dětí: žáci devátých ročníků základních škol zvládli v průměru 45 procent testu čtenářské gramotnosti, pro jeho úspěšné složení bylo přitom třeba mít alespoň 60 procent...

Recept na kvalitní školství není obtížný. Víc peněz, lepší učitelé, zapojení odborníků do výuky, a to jak teorie, tak i praxe. Větší důraz na výuku těch, kteří se učit "nechtějí", protože nevědí, proč by to dělali, když vzdělání pro získání dávek nepotřebují. A samozřejmě lepší společenské postavení učitelů, které ovšem vyplývá z jejich finančního ohodnocení. Prosadit tento recept do praxe bude vyžadovat víc odvahy, a pokud možno méně "nápadů", než co politici aktuálně předvádějí.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
13. září 2019 v 7:55  

Budiž nám útěchou, že v tom nejsme úplně sami. - Viz:

https://videacesky.cz/video/stav-nemeckeho-skolstvi

Fakt doporučuji.
Už dlouho jsem se tak nezasmál :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.