Jana Ustohalová: Hledají se ženy. S názorem a erudicí. Nevíte o nějaké?

pondělí 16. září 2019 ·

„Všimněte si, že ženy prakticky nevystupují v televizních debatách a nekomentují veřejné dění v médiích. Ani sto let emancipace a formální rovnoprávnosti jim nedokázalo zajistit aspoň stejnou účast v diskusích o věcech veřejných jako mužům, ačkoliv tvoří půlku elektorátu. Čím to je? Tím, že musejí překonávat výrazně víc omezení než muži a nemají stejnou startovací pozici,“ píše Jana Ustohalová v Deníku N.


Ustohalová mimo jiné píše:

Od začátku letošního roku do 1. září vystoupilo v Otázkách Václava Moravce (OVM), hlavním a nejdůležitějším diskusním pořadu ČT, celkem 125 mužů. Žen bylo jen 21, což je 14 procent. To neodpovídá ani zastoupení žen v parlamentu, kde je jich v obou komorách kolem 20 procent... Sto let od zavedení rovnoprávnosti ve veřejném prostoru v diskusích o politice a společnosti ženy zoufale chybí. Když se někoho zeptáte proč, řeknou vám vždy to samé: ženy nejsou.

Česká televize ale není jediným veřejnoprávním médiem, které má problém s tím, aby v něm zněl i hlas žen. Podobná situace je v komentářové rubrice Českého rozhlasu i v nedělním diskusním pořadu Kulatý stůl Názory a argumenty, který bychom mohli s trochou fantazie považovat za jakéhosi bratra televizních OVM. V Českém rozhlase od začátku června zaznělo celkem 23 ženských pohledů na svět. Mužských bylo téměř desetkrát tolik: 201.

O skutečných důvodech se můžeme jen dohadovat, protože Český rozhlas ani Česká televize na konkrétní otázky Deníku N, proč vybírají do svých diskusních pořadů výrazně méně žen než mužů, neodpověděly. Obě instituce zaslaly prostřednictvím svých mluvčích jen obecné fráze.


Celý text naleznete v Deníku N

3 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
16. září 2019 v 11:46  

Já bych také o jedné věděl
Jana Karvaiová, žena, která ví, jak funguje skutečná inkluze a vzdělávání hendikepovaných

Petr Portwyn řekl(a)...
16. září 2019 v 13:26  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
rváčkazvesela řekl(a)...
17. září 2019 v 20:05  

Šikovných žen je dost ale mezi muže se hádat nepůjdou, zejména v Čechách. Možná ty bez toho přechýleného příjmení by to mohly zvrátit. Platí zde "skleněný strop" a pánové jsou "parta kluků, co spolu mluví".(citace p. Švihlíkové)
Naše politika je prostě pánský klub.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.