Svaz průmyslu: V ČR by mohly být dva způsoby duálního vzdělávání

středa 21. srpna 2019 ·

V Česku by mohly začít fungovat dva způsoby praktického odborného vzdělávání. Vedle dosavadního, ve kterém je žák převážně ve škole, by mohl vzniknout systém, kdy by se učil víc než dosud v nějaké firmě. O jeho přesné podobě zatím jednají zástupci vlády, škol a zaměstnavatelů. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou změny ve vzdělávání nutné kvůli rychlému vývoji technologií. Na setkání s novináři to řekl expert na vzdělávání ze svazu Miloš Rathouský. Informuje ČTK.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
21. srpna 2019 v 8:36  

školy buď státní nebo firemní ale učení i živnostníka znamená chodit mu pro pivo

tyrjir řekl(a)...
21. srpna 2019 v 15:06  

V Česku by mohly začít fungovat dva způsoby praktického odborného vzdělávání. Vedle dosavadního, ve kterém je žák převážně ve škole, by mohl vzniknout systém, kdy by se učil víc než dosud v nějaké firmě. O jeho přesné podobě zatím jednají zástupci vlády, škol a zaměstnavatelů.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/svaz-prumyslu-v-cr-by-mohly-byt-dva-zpusoby-dualniho-vzdelavani/1788910

Nejsou to dva způsoby duálního vzdělávání. Je to koexistence dosavadního způsobu, v
při kterém odpovědnost za odbornou složku učňovského vzdělávání nese škola, s duálním způsobem, kdy tu odpovědnost nese podnik.

Je to docela rozumné řešení.

J.Týř


E.Kocourek řekl(a)...
21. srpna 2019 v 16:24  

Je to docela rozumné řešení - J.Týř

Domnívám se, že jsem část své kvalifikace (byť vysokoškolské) získal tímto způsobem (jako elév ve firmě). Takže ano, i mně to připadá jako docela rozumné řešení. Ale ouha, je tam nutná podmínka - aby dotyčný žák byl vysoce (ale VYSOCE!) motivovaný se v té firmě něco naučit! ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.