Stále více lidí mění své profese, školí se na ajťáky. Firmám chybí 30 tisíc IT expertů

středa 14. srpna 2019 ·

Vystudovali filozofickou fakultu, ekonomiku nebo učitelství, teď se ale narychlo rekvalifikují. Stále více Čechů prochází bleskovým školením, aby mohli začít pracovat v IT firmách. Těm v poslední době zoufale chybí tisíce lidí a částečným řešením tohoto problému jsou právě zaměstnanci přeškolení z jiných oborů. I pro ně je změna výhodná, coby ajťáci si mnohdy po určité době vydělají více než ve své původní profesi. Tématu se věnují Hospodářské noviny.


Podle firem a školicích agentur, které Hospodářské noviny oslovily, zájem lidí o tyto rekvalifikace značně roste. A to i mezi ženami. „Loni se nám přihlásilo šest tisíc uchazeček, z kapacitních důvodů jsme ale mohli přijmout jen necelé čtyři tisícovky,“ uvádí Dita Přikrylová, šéfka organizace Czechitas, která se zaměřuje na IT školení žen.

Do rekvalifikačních IT kurzů se hlásí stále víc lidí, přestože si je obvykle musí platit sami. Ceny se liší podle zaměření i délky: mohou stát 15 tisíc korun, ale i 100 tisíc. Podle aktuálního odhadu personální agentury Grafton v Česku chybí 30 tisíc ajťáků.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
14. srpna 2019 v 9:09  

To je ten paradox. A počet žáků studujících IT technologie roste. na SŠ úrovni určitě. Na VŠ úrovni nevím. Ale předpokládám že to není jiné.

Jenže většina SŠ si představuje, že se budou živit hraním her. A když narazí na matematiku, tak je konec IT experta.
Problém je
a) v kvalitě absolventů.
b)v emigraci schopných do zahraničí
c) v nekvalitě PC technologií - kratší životnost hardwaru a vyšší složitost a nedokonalost softwaru.
d) v přebujelodsti PC administrativy - Lejstra generovaná IT se množí a s nimi roste počet úředníků i PC.
e) v neefektivitě využívání IT především na státní úrovni - nekompatibilitě systémů - každý úřad má svůj systém a svého správce IT.

Simona CARCY řekl(a)...
14. srpna 2019 v 21:24  

Ten článek je tak manipulativní....že by se psychologové volného času nedokázali na trhu práce uplatnit? Tomu se mi nechce věřit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.