Obce a kraje pomáhají hledat tisíce učitelů. Nabízejí jim různé benefity

středa 21. srpna 2019 ·

V příštím školním roce budou muset ředitelé škol najít kolem šesti tisíc učitelů, aby měli před děti koho postavit. Vyplývá to z analýzy ministerstva školství. Kritickou situaci ohledně nedostatku učitelů si už uvědomují i obce a kraje, které základní a střední školy zřizují. Zavádějí proto různé benefity, aby ředitelům pomohly nové učitele najít. Tématem se zabývají Hospodářské noviny.


Například Karlovarský kraj připravuje systém náborových příspěvků pro nastupující učitele. Zároveň uděluje stipendia studentům vysokých škol, tedy i pedagogických oborů, kteří slíbí, že po ukončení studia budou pracovat v Karlovarském kraji.

Mladá Boleslav zase od nadcházejícího školního roku zavádí systém benefitů pro učitele, kteří působí ve školách zřizovaných městem. „Plánujeme například zavedení školních asistentů, kteří pedagogům ulehčí práci, dále zaplatíme všem zájemcům z řad učitelů výuku angličtiny,“ uvedla mluvčí města Šárka Charousková. Boleslav zároveň snižuje počty dětí ve třídách.

Město Vrchlabí, ve kterém chybí hlavně matikáři, fyzikáři nebo učitelé prvního stupně, zase na základě doporučení školy přednostně přidělilo městský byt učiteli, kterého škola potřebovala pro doplnění pedagogického sboru.


Celý text naleznete v Hospodářských novinách

13 komentářů:

laimes řekl(a)...
21. srpna 2019 v 8:34  

byty,byty,byty co se pokoušíte objevit ameriku?!

Ivo Mádr řekl(a)...
21. srpna 2019 v 12:30  

byty, byty, byty + peníze + revize inkluze po česku + nově stanovit profil absolventa ZŠ, SŠ.....Je toho mnohem více.

BP řekl(a)...
21. srpna 2019 v 22:12  

Chci ještě učit, ale nikdo mě už nechce!!!!!

Tajný Učitel řekl(a)...
22. srpna 2019 v 7:18  

BP, co učíte?

Ivo Mádr řekl(a)...
22. srpna 2019 v 9:57  

BP, jste vázána na lokalitu, jakou máte aprobaci?

laimes řekl(a)...
22. srpna 2019 v 10:16  

mádr/bp je jako já zl- kraj a věkově 55+ takže je nezaměstnatelná,aprobace nerozhoduje-ikdyž tuším čj-nj,člověk 55+ , který bydlí ve vlastním domě/bytě , se vám do práglu na ubytovnu stěhovat nebude,stejně jako si nebude v říčanech pořizovat hypotéku

BP řekl(a)...
22. srpna 2019 v 18:22  

Ano, laimes ví. Jsem 60 a ČJ - NJ ze ZL s vlastním bytem. Do důchodu necelé 4 roky.

BP řekl(a)...
22. srpna 2019 v 18:29  

Uvažovala jsem chvíli o rekvalifikaci na asistenta pedagoga, ale pochybuji, že mě někdo zaměstná. Budu moc drahá pro jakoukoli instituci, neboť jsem v nejvyšším platovém stupni kterékoli tarifní třídy. Takže zkusím třeba ... účetnictví?

Petr Portwyn řekl(a)...
23. srpna 2019 v 10:19  

Paní BP
Záskoky za mateřské jsou u vás asi obsazeny?

BP řekl(a)...
23. srpna 2019 v 10:52  

Pane Petře,

posledních 11,5 roku jsem pracovala na doby určité jako záskok za MD. Bohužel, teď se nic nenabízí a já už jsem unavená na nějaké dojíždění z krajského města na venkov, kde lišky dávají dobrou noc. Je mi 60 let, trpím už různými dlouhodobými zdravotními neduhy. Polovinu svého profesního života jsem byla nucena vyjíždět za prací z krajského města na venkov. Chtěla bych to už přenechat mladším a v klidu pracovat někde poblíž, kam dojdu i v domácích bačkorách. Nejsem majitelkou ŘP ani osobního automobilu. Musím se spoléhat pouze na veřejnou dopravu, což je dnes nejen šíleně drahé, ale mnohde také nedostupné.

laimes řekl(a)...
23. srpna 2019 v 11:11  

"trpím už různými dlouhodobými zdravotními neduhy" to jest skvělé,tudíž zvažte mou radu-invalidní důchod......lepší něco nežli nic !

laimes řekl(a)...
23. srpna 2019 v 11:19  

laimes ví-laimes zná,sám si tohle prožil:od 50 do 55 roční zaskakování,od 55 do 58 tři kruté roky bez práce ,bez podpory,prodal co se prodat dalo od zahrady po svatý obrázek po babičce,a v 58 se odebral do invaliďáku,byť pouze částečného a po zaplacení inkasa je to na chleba,brambory a čaj ale žádné nervy, tlak i cukr v cajku,z osmi patáků jím pouze tři...a plkám na internetu na české škole

BP řekl(a)...
23. srpna 2019 v 12:31  

Pane laimes, bohužel na invalidní důchod, ani částečný, to není. Nikdy jsem dlouho nemarodila. Musela bych být leda na hlavu. Vysoký krevní tlak, křečové žíly, bolavé nohy, nadváha, žlučníkové kameny, vředová choroba duodena, zvýšený cukr, občasná anémie, šedý zákal - nejsou choroby na umření, ty má dnes skoro každý.

Nejhorší je ale špatné spaní, když člověk usíná až k ránu, kolem třetí, čtvrté a měl by vstávat nejpozději v 5:45. To už jsem poslední půlrok dojíždění moc nedávala.

Hledám práci ve Zlíně a ta tu pro mě není. Všichni chtějí pouze mladé, krásné, zdravé a perspektivní a ani mi to neváhají sdělovat. A to nehledám jen ve školství. Akorát v Penamu za minimální mzdu do výroby bych mohla nastoupit už před týdnem. Do expedice, kde je lepší výdělek a pro mě zajímavější pracovní doba - noční směny od 20:00 h, mohu kvůli operaci oka až tak za dva měsíce, neboť je to fyzicky náročná práce.






Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.