Zachovat přírodu je i v zájmu konzervativců. Doufám, že studenti vydrží za klima stávkovat, říká ekolog Moldan

čtvrtek 11. července 2019 ·

Za ochranu přírody se v Československu demonstrovalo už za totality. Po převratu se prvním ministrem životního prostředí stal ekolog a geochemik Bedřich Moldan. Jak říká, v prvních deseti porevolučních letech se podařilo zemi vyčistit od největších škodlivin. "Pak ale lidé usoudili, že je všechno víceméně v pořádku, vláda má vše pod kontrolou a není potřeba se o to příliš starat," upozorňuje v Hospodářských novinách. Z ekologů se podle něj v očích veřejnosti postupně stali ti, kvůli nimž se Čechům nedaří dohnat Západ.


Bedřich Moldan (repro ČT)
Soudí, že za západní Evropou je v Česku opožděná hlavně debata o klimatické změně a krocích, které by proti ní bylo potřeba udělat. Důvody vidí třiaosmdesátiletý ekolog v tom, že země díky své poloze nečelí hurikánům, smrtícímu suchu ani vzdouvajícímu se moři. Zároveň je závislá na dobře fungující energetice, založené hlavně na uhlí a jádru. "Vykládat lidem, že se to má změnit, když to tak dobře funguje, je poměrně náročné," podotýká ekolog.

Třetím důvodem je člověk, s nímž Moldan po revoluci vstupoval do ODS: bývalý premiér a prezident Václav Klaus, který řadu let tvrdil, že žádná klimatická změna neprobíhá. "Teď už názor změnil, nicméně pořád pochybuje o tom, že by se s tím dalo dělat něco jiného než se adaptovat," dodává.

Lidé, kteří tvrdí, že kvůli záchraně planety je potřeba zvolit skromnější životní styl, bývají svými kritiky označováni za "levičáky" a revolucionáře. Pravicově orientovaný Moldan to nese nelibě. "Zachování přírody přece s konzervativním přístupem velmi souzní," říká s tím, že se o tom snažil přesvědčit i ODS. "Tam se mi to tedy nepovedlo," připouští Moldan, který ze strany později odešel a stal se členem rovněž pravicové TOP 09...

Naději profesor vidí i v celosvětových středoškolských stávkách za klima, které probíhají i v Česku. "Doufám, že studenti vydrží," říká.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
11. července 2019 v 7:40  

"Uživatel Fridays For Future Česká republika nemá žádné nadcházející události."

Simona CARCY řekl(a)...
11. července 2019 v 8:00  

No vždyť jsou prázdniny, kdepak teďka události! Revoluci děláme vždy jen v pracovní době, vyjma přestávky na oběd.

PP řekl(a)...
11. července 2019 v 8:10  

Alarmisté mají mnoho objektivních problémů, jak své náboženství obhájit. Jedním z nich je neexistující studie o stavu planety za padesát let, pokud by tady lidé celých těch padesát let nebyli.
S globální teplotou by to nehnulo ani o píď. Tohle je východisko.
Nelze s ním moc polemizovat. Nebo mají nějaký důkaz?

E.Kocourek řekl(a)...
11. července 2019 v 8:56  

se v Československu demonstrovalo už za totality

... tehdy ale proti globálnímu ochlazování. Inu, pokrok nezastavíš. ////

Ivo Mádr řekl(a)...
13. července 2019 v 17:22  

"vydrží za klima stávkovat"?


Čeká se evidentně na začátek školního roku. Na volné pátky přece.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.