Prázdniny samoživitelek: potíže v zaměstnání, polovina dětí nepozná tábor

pátek 12. července 2019 ·

Desetina samoživitelů musí vystačit s výživným menším než tisíc korun měsíčně, téměř polovina samoživitelů pak nedostává alimenty pravidelně. Na tábor tak dítě nemůže poslat téměř každý druhý samoživitel, někteří dokonce dávají kvůli hlídání dětí výpověď v práci. Reportáž přináší iDNES.


Z průzkumu neziskové organizace Klub svobodných matek a Bonami, který se dotazoval 900 matek samoživitelek, vyplynulo, že téměř každá druhá (41 procent) si nemůže dovolit poslat dítě na tábor. Čtyřicet procent dětí se tak z domova v létě nepodívá vůbec nebo maximálně na pár dnů.

„Maminky tedy musí řešit hlídání pro děti tento rok na celých devět týdnů prázdnin, což je obrovský problém především pro ty zaměstnané. Několik našich maminek přiznalo, že bude muset dokonce dát výpověď v práci, aby se o děti mohly postarat,” vysvětluje Dana Pavlousková z Klubu svobodných matek.

S podobným průzkumem přišel i program VašeVýživné, který se dotazoval 500 samoživitelů. Podle průzkumu na prázdniny s dětmi nejezdí více než polovina (61 procent) z nich. Celkem 38,5 procent dotázaných využívá možnost hlídání dětí prarodiči nebo známými, každý pátý rodič samoživitel pak s dětmi zůstává doma. Když už někam jedou, tak nejčastěji za příbuznými.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
12. července 2019 v 6:02  

o tom jest kapitalismus milé děti,penízky je třeba mít,penízky,bez penízků, nic moc

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.