Kam s nimi? Rodiče a odborníci popisují, jak zvládnout devět týdnů, kdy má školka prázdniny

pátek 12. července 2019 ·

„Stát tak nějak předpokládá, že si rodiče poradí. A čím mají méně peněz, tím musí být kreativnější a více zapojovat péči příbuzných,“ shrnuje současnou situaci ekonom Filip Pertold z institutu CERGE-EI. Reportáž přináší Deník N.


Nejsnazší pro rodiče je, pokud jejich školka funguje i během léta. U těch státních to v Česku ale vůbec není samozřejmé, letní provoz se navíc obvykle omezí jen na část prázdnin. Žádná databáze, ve které by si mohli rodiče rychle najít, jaké školky mají v jejich městě či okrese otevřeno, přitom neexistuje. Některé školky informují o prázdninovém provozu na svém webu. U většiny školek v republice ale připomíná zjišťování doby jejich letního provozu spíše detektivní úkol. Buď je tato informace na jejich webu důmyslně skrytá, nebo chybí. Některé školky internetové stránky ani neprovozují.

Vstřícnější jsou soukromé školky a dětské skupiny, které častěji fungují bez ohledu na prázdniny. Zvláště v Praze pořádají různé tematické týdny nebo pětidenní příměstské tábory, takže si rodiče mohou zaplatit jen tu část prázdnin, na kterou budou potřebovat hlídání. V takovém případě si ale musí připravit i odpovídající obnos.

Pokud potřebují rodiče pohlídat dítě déle než týden a mají omezený rozpočet, například dva tisíce korun měsíčně, ve většině soukromých školek nepochodí. „Mimo velká města jsou dětské skupiny i soukromé hlídání levnější. Ale zmíněný rozpočet je stále velice nízký. Je to v podstatě sto korun za pracovní den. Nedovedu si představit, co by se za takovou částku dalo zajistit v nestátním zařízení,“ uvádí Ilona Kleníková, mluvčí organizace Aperio, která se zaměřuje na poradenství rodičům... Připomíná, že u soukromého hlídání se běžně platí 100 až 150 korun za hodinu.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
12. července 2019 v 5:59  

9 týdnů letních prázdnin=přežitek z dob marie terezie,kdy se děti musely věnovati polním pracem,připočteme li prázdniny moderní doby: podzimní,vánoční,pololetní,jarní,velikonoční,několikeré ředitelské volno máme zde další měsíc navíc.....
pokud se něco radikálně nezmění,múžeme si o konkurenceschopnosti národa nechat zdát....
výkonnost a efektivita -to je 21. století,školní rok jest potřeba rozdělit na trimestry mezi kterými budou dva,dva,tři týdny prázdnin-vánoční,velokonoční,letní,které buddou využity k aktivitám typu sportovní kurzy-plavání,lyžák,vodák...,které budou provozovat mimoškolní subjekty,ve škole se bude během školního roku pouze učit

Unknown řekl(a)...
13. července 2019 v 18:20  

ad laimes:

Dvě poznámky:
1) prázdniny za problémy současného školství nemohou a jejich omezení rozhodně nic nevyřeší
2) škola (a zejména ta základní) má rozvíjet všechny složky žákovy osobnosti. Tím, že uděláme ze školy pouze "nalejvárnu", žákům neprospějeme, naopak.

laimes řekl(a)...
14. července 2019 v 8:24  

nekde o omezení dnů volna ale o likvidaci dnů flákacích

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.