Lada Flachsová: Specifika práce s asistovanými žáky – Hodnocení – 4. díl

čtvrtek 13. června 2019 ·

Hodnocení funguje jako zpětná vazba a dává žákovi možnost korigovat zjištěné nedostatky. Zpětnou vazbu je však třeba zaměřit pozitivně v průběhu daného procesu učení. Je třeba najít určitou oblast, kterou je možné vypíchnout, kladně ohodnotit. Pokud mají žáci např. při kooperativní výuce rozdělené role (asistovaný žák např. měří čas, donese skupině pomůcky), ohodnotíme ho směrem ke skupině, jaký měla jeho práce pro skupinu přínos. Prostřednictvím motivujícího hodnocení se upevňuje vztah mezi žáky navzájem a mezi žákem a učitelem. U žáků, zvláště u asistovaných, je důležité hodnotit nejen výsledky, ale i samotný proces učení. V průběhu hodiny žák uslyší, uvidí, popř. ucítí dotykem ruky (např. na rameno) několik hodnocení své práce. Na hodnocení žáka se podílejí učitel a určitou měrou i AP, záleží na domluvě s vyučujícím.


V případě individuální práce „mimo třídu“ nebo při práci ve skupině je nutná zpětná vazba AP pro učitele. Některé úkony žáka hodnotí AP např. razítkem, samolepkou, některé slovně. Předem je dána „škála“ razítek, kdy žák, vyučující i rodič jsou seznámeni s hodnotou daného ocenění (např. 1, 2, 3, 4, 5). Součástí hodnocení je také sebehodnocení žáka. Kromě možného sebehodnocení z hodin vyplňují žáci na konci každého pololetí sebehodnotící list, který si zakládají do svého portfolia po dobu své docházky na základní škole. Formu sebehodnocení volí třídní učitel. Z těchto podkladů částečně vychází učitelovo hodnocení žákovy práce. V naší škole se AP vyjadřuje i k pololetnímu hodnocení asistovaného žáka ve spolupráci s danými vyučujícími (příloha č. 5). Na základě hodnocení žáka se stanovují nové cíle v plánu do dalšího pololetí.

Závěr

Z uvedených zkušeností školy by někdo mohl nabýt dojmu, že na naší škole je vše „v zajetých kolejích“. S každým novým doporučením PPP však přichází nová výzva v hledání výhodných postupů a přístupů k žákovi, „sladění“ práce učitele a AP.

Cílem našich přístupů k žákům, kteří potřebují jen jiné cesty při výuce k dosažení jejich mety, je vyvážení péče tak, abychom podporovali žákovu maximální snahu a píli o nejlepší výkon, který je schopen podat.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.