České děti a internet: Opravdu závislých je málo, ale mnoho dětí zažívá digitální stres. Mobil je ruší i znejisťuje

neděle 16. června 2019 ·

„Nejčastěji se stává, že rodiče pošlou e-mail. Píšou třeba: máme syna, je mu 11 let a kromě mobilu nebo počítače ho nic nezajímá. Už z něj vidíme jen shrbená záda,“ popisuje Zuzana Pavelcová, psycholožka a jedna ze zakladatelek institutu Re-Life. Reportáž o chování českých dětí na internetu přináší magazín Rodiče vítáni.


Zuzana Pavelcová (facebook.com)
Při osobním setkání se psycholožky napřed baví jen s rodiči a snaží se rodině pomoci nastavit různá opatření. V případě dětí do 11 let docházejí do Re-Life jen rodiče, u teenagerů je lepší, když se pro spolupráci podaří získat i potomka.

„Rodiče často tápou, nedokážou včas rozpoznat problém. Pak si zase představují, že jim dítě spravíme jako auto v servisu,“ říká Zuzana Pavelcová.

Rodiče často v souvislosti se svými dětmi a technologiemi používají termín závislost. Tomu se ale psycholožky z Re-Life spíš vyhýbají. Závislostí v pravém smyslu slova trpí maximálně 5 % dětí, zato takzvaný digitální stres ohrožuje mnohem větší část. „Jde o situaci, kdy dítě sice ještě chodí do školy, funguje, ale už ho nic jiného nebaví. Takové děti s mobily chodí i spát, ale pro neustálá upozornění z aplikací spí povrchně a přerušovaně. Když jim pořád cinkají zprávy, ruší je to. Když ale necinkají, tak jsou v panice – co se děje? Zapomněli na mě ostatní? Hladina stresového hormonu kortizolu je u takových dětí často chronicky zvýšená,“ vysvětluje Zuzana Pavelcová.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.