Studentská prostituce: Brigáda, o které se nemluví

neděle 21. dubna 2019 ·

Ačkoliv žijeme v zemi, ve které si můžeme dopřávat luxusu jménem bezplatné vzdělávání, zadarmo tak úplně není. Musíme počítat s nepřímými náklady studování. A ty, především ve velkých městech, tak úplně zanedbatelné nebývají... A protože z kapesného tohle všechno utáhneme jen stěží, volí si většina z nás možnost mít při škole zaměstnání... Kromě klasických přivýdělků ale existuje i alternativní cesta, na jejímž konci čeká finanční odměna. A co si budeme povídat, částka bývá většinou výrazně lákavější než u běžného povolání… Řeč je o prostituci. Reportáž přináší magazín Studenta.


"U žen, které studují vysokou školu, vidíme dva důvody, proč se věnují prostituci. Některé pocházejí z chudších rodin a chtějí zaplatit náklady na studium, některé to prostě baví a vnímají to jako snadnou brigádu. Největší problém je pak ale v tom, že některé z těchto žen studium nedokončí. A ty, které studium dokončí, si často spočítají, že prostitucí vydělají více než profesí, kterou vystudovaly," vysvětluje ředitel Spolku pro ochranu žen Libor Balga.

Opusťme však na chvilku Českou republiku a vydejme se do světa. Za zmínku stojí nedávné průzkumy uskutečněné ve Velké Británii. Studie s názvem The Student Sex Work Project deklaruje, že jeden z dvaceti studentů se během svých studií rozhodl uchýlit k sexuálnímu průmyslu jako finanční pomoci. Pět procent není sice příliš (ale ani úplně málo), ale vzhledem k tomu, že se jedná o údaje, ke kterým se značná část studentů nepřizná, může být procento odpovídající realitě mnohem vyšší.

Výsledky průzkumů se shodují, že nejčastější motivací mladých je získání peněžních prostředků pro zabezpečení běžných životních nákladů. Studium v Česku sice k nejdražším nepatří, pokud ale máte vše okolo něj zaplatit, aniž by vám rodiče jakkoliv pomohli (protože i tací existují), dilematu s financemi se nevyhnete. Takoví studenti by si jednoduše zasloužili označení "v hmotné nouzi". Nejsou ale jediní, kdo o poměrně snadné peníze z prodeje vlastního těla usilují. Na druhém břehu tak stojí ti, kteří od života požadují více, než by potřebovali.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.