Průměrný záškolák má 37 neomluvených hodin. Často je kryjí i rodiče

sobota 20. dubna 2019 ·

Průměrnému záškolákovi na základní škole učitelé napočítali 37 neomluvených hodin, o 16 hodin méně než v roce předcházejícím. Vyplývá to z výroční zprávy České školní inspekce. Jednoznačně dobrá zpráva to ale není. Inspekce totiž spolu s tím na sedmi stovkách škol, které navštívila, zaznamenala nárůst hodin omluvených. Část z nich spadá do kategorie skrytého záškoláctví. Tak označují ve školách situaci, kdy se žák „ulije“ z vyučování, ale omluvenku přinese. Buď od rodičů, nebo si ji napíše sám. Tématu se věnuje iDNES.cz.


Tereza Králová (zelenypruh.cz)
Kolik hodin stráví takto žáci za školou, statistiky říct neumí. „U nás to odhaduji tak na třicet procent omluvených hodin. Je to dáno i tím, že máme plnoleté žáky,“ říká Tereza Králová, zástupkyně ředitele Akademie řemesel, která sídlí v Praze na Zeleném pruhu.

Poukazuje také na to, že je nutné brzdit i skryté záškoláctví. Pokud se omluvenky vrší a třídní učitel má podezření, že s nimi není vše v pořádku, může od studenta chtít místo podpisu rodičů razítko od lékaře. „Když máme reálné podezření na záškoláctví, nemusíme omluvenku od rodiče přijmout,“ tvrdí Králová.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.