Kluci za katedrou. Dobrých učitelů je málo, tak si je na této průmyslovce sami vychovávají

sobota 23. března 2019 ·

„První student tu takto zůstal asi před deseti lety. Nemohl jsme sehnat nikoho na informatiku, přemluvil jsem ho a on zůstal. Vypracoval se na jednoho z nejlepších učitelů,“ říká ředitel Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblík. Zhruba před pěti lety se z toho stala běžná praxe. Reportáž přináší MF DNES.


Radko Sáblík (sablik.cz)
„Ze začátku to byli jednotlivci, které jsem sám oslovoval. Teď za mnou studenti ze čtvrtého ročníku přicházejí sami s návrhy, co by si po maturitě mohli vzít na starost,“ říká ředitel, který s nadšením hovoří o učebně pro výuku v oboru kyberbezpečnost, o projektech, na kterých studenti pracují na semináři virtuální reality, ale i o školním klubu, který rodiče vybavili herními počítači (studují tu i budoucí vývojáři počítačových her), a dalších místech.

„Naši studenti získávají potřebné kompetence už během studia u nás,“ říká Sáblík. Vedou například kroužky internetové bezpečnosti na různých základních školách, kurzy pro seniory, přednášejí pojišťovákům o internetu věcí.

„My se bavíme o nejmodernějších technologiích. Když dám inzerát, že přijmu učitele, nikdo se nepřihlásí, já jsem ale povinen výuku zajistit,“ říká Sáblík. Jiné střední odborné školy v takovém případě sahají po učitelích v důchodovém věku. Průměrný věk jejich pedagogů se tak rychle blíží padesátce.


Celý text naleznete v MF DNES

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
24. března 2019 v 8:28  

dobrých učitelů je dost jenom ne takových, jaké by si páni ředitelé přáli

mirek vaněk řekl(a)...
25. března 2019 v 7:38  

Je hezké,jak se z nedostatku učitelů dá udělat přednost.

laimes řekl(a)...
25. března 2019 v 8:15  

učitelů je takový nadbytek,že mohou obohacovat i jiné obory mimo školství jako např mé býv kolegyně o kolegové: pojišťovák,realitní agent,úřednice zdravotní pojišťovny,úřednice pro mladistvé feťáky a záškoláky na obc,korektor místního okresního plátku,agent rychlých půjček bez ručitele,pracovnice charity....tato místa si opatřili po odpočinku rok, dva na úp

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.