Cyklus přednášek: Současná Afrika: Tradice a modernita

pátek 15. března 2019 ·

Sérii přednášek Současná Afrika: Tradice a modernita připravila Masarykova demokratická akademie ve spolupráci s předními českými afrikanistkami. Afrika hraje v současném světě mnohem větší roli, než jakou jí v České republice věnujeme pozornost. Snahou tak bylo sestavit kvalitní vzdělávací kurz, který by pomohl jeho návštěvníkům lépe poznat kulturu, historii a další aspekty současné Afriky.

První přednáška se bude konat v sobotu 30. března od 9.30 do 13.00 v centru Prahy v prostorách budovy SMOSKu, sál č. 254 (Senovážné nám. 23). Tamtéž se budou přednášky konat ve stejný čas každou sobotu kromě Velikonoc až do 1. června 2019.


Další informace a možnost registrace naleznete zde

4 komentářů:

PP řekl(a)...
15. března 2019 v 5:25  

Začal bych tímto:

Proč je Afrika chudá?

Nowak řekl(a)...
15. března 2019 v 17:08  

Díky za odkaz, pane Pelikáne. Pěkné video.
Uvádíte to trochu ironicky - ty přednášky třeba zrovna takto nezačnou, ale zřejmě k problému postkolonialismu dojdou, tomu se vyhnout nedá.

PP řekl(a)...
15. března 2019 v 17:45  

Jsem rád, že "šlo dál".
Musíte být velice citlivý na slova, pokud jste v těch mých sedmi našel ironii. Když už jste ji odkryl, zkusím ji upřesnit.

Co nás vlastně od nich odlišuje, v našem, českém měřítku?
Není nám koloniální aspekt našeho vztahu se západem neviditelný, protože si jej prostě neumíme představit? Nejsme na tom stejně, jako indiáni, kteří si všimli Španělů až na břehu, protože jejich mozek nebyl s to jakkoli rozlišit na moři něco, co tam nikdy neviděli?

To, že si něco neumíme představit, nijak nedokazuje neexistenci toho něčeho.
Absence důkazu není důkaz absence.

Nowak řekl(a)...
15. března 2019 v 17:55  

Co nás od nich odlišuje? No my kupujeme jejich levné banány nebo kakao. Co mají o ni z nás? Jedeme v tom taky, i když třeba jen trošku.
Tím neříkám, že nemáte pravdu v tom, že se v něčem podobáme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.