Chcete vidět, kde vaše dítě udělalo chybu v písemce. Ale učitel ji nechce dát z ruky a vy zase nemůžete do školy…

čtvrtek 14. března 2019 ·

Podle Ondřeje Andryse z České školní inspekce existuje všeobecně formulované právo na informace o průběhu a výsledcích vzdělávání. Jak bude informovat, to si určuje sama škola, a podrobnosti jsou uvedené v jejím školním řádu. „Pokud má škola tuto problematiku z pohledu rodičů nastavenu ´nevstřícně´, je možné využít školskou radu. Ta má totiž zákonem danou kompetenci navrhovat změny školního řádu. Ve školské radě je zástupce rodičů, případně zletilých žáků. Skrze školskou radu mají rodiče možnost tuto věc ovlivnit,“ vysvětluje Andrys. Magazín Rodiče vítáni se věnuje otázce, nakolik jsou učitelé vstřícní k požadavku rodičů, aby si mohli prohlédnout písemky svých dětí.


Někde to jde…

Na mnoha školách v ČR děti písemky domů dostávají. Učitelům záleží na tom, aby se mohly k problematickým jevům vrátit a lépe je pochopit. Pro děti je totiž při učení velmi důležitá práce s chybou. „Testy půjčuji domů každému, kdo chce,“ popisuje svou praxi Ondřej Balík, učitel druhého stupně na jedné pražské základní škole. „Nebo si je mohou vyfotit,“ upřesňuje. Každý jeho žák má příležitost se k opravenému testu vyjádřit, ptát se, „reklamovat“ jej hned poté, co ho obdrží. „Není výjimkou, že na základě toho změním známku. Pak ani není důvod ho nějak zveřejňovat a komentovat na síti,“ dodává tento učitel.

… a jinde zase ne

Existují samozřejmě i důvody, proč dětem do rukou práce nedávat. Jak vysvětluje paní učitelka z jedné další pražské základní školy, která nechce být jmenována, někteří žáci a rodiče zneužívali situace. Stávalo se, že problémoví žáci se svými rodiči písemku již nevrátili, zřejmě s úmyslem, aby učitel neměl podklad pro výslednou známku či pro případné využití komisionální zkoušky.

Ideální by zřejmě bylo, kdy by si učitelé uschovali originály písemek a zájemcům rozdávali kopie. To ovšem stojí peníze a také čas pedagoga. „Dělat kopie škola není povinna. Takže skutečně záleží na domluvě mezi ní a rodiči,“ uzavírá Ondřej Andrys.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
14. března 2019 v 7:27  

To se zase řeší neřešitelné. ČŠI je první, která chce vidět písemky.
Když dá učitel do ruky žákovi písemku a on ji zlikviduje, nemá učitel doklad, až přiběhnou rodiče žáka s právníkem.

Kde asi udělal žák v písemce chybu, když odevzdal čistý papír. Kde udělali chybu ve výchově rodiče a kde škola?

laimes řekl(a)...
14. března 2019 v 10:30  

zásadně nedávat žákům do ruky,ukázat pouze rodičům pokud se osobně dostaví,a to již nálokdo příjde,zažil jsem si mnoho scén v ředitelně,kde na mne ječel ředitel,mnohdy v přítomnosti matek aktivistek,ale bylo to furt lepší nežli "pro dobrotu na žebrotu",kdy rozdáte ,žáci přepíší ve škole,nebo i rodiče doma,nebo to zmizí do neznáma a jsou li pretenze, je ředitel první, kdo zvolá :"přineste ty písemky!" (písemky =pěti/deseti minutovky),stejně tak čši,

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
16. března 2019 v 21:41  

Právě to je důvod, proč ani ČŠI školám nenařizuje, aby dětem jejich testy dovolily odnášet ze školy.

Nenařizuje? Co může ČŠI nařizovat? - Ostatně soudím, že ČŠI musí být urušena.

E.Kocourek řekl(a)...
17. března 2019 v 8:05  

Učitelé mají uschovat originály písemek a zájemcům rozdávat kopie. "To ovšem stojí peníze a také čas pedagoga." -- Peníze to nestojí, a časová ztráta je minimální. Studenti jsou velice zruční v pořizování fotografií kdečeho, a ofotit si písemku položenou na katedru je pro ně brnkačka. ////

E.Kocourek řekl(a)...
17. března 2019 v 8:09  

Pane Sotolář, ostatně soudíte DOBŘE! Ostatně soudíte SKVĚLE!! ////

Ostatně soudím, že i MŠMT musí být zrušeno. A pozemek přeorán a posypán solí. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.