Lenka Hečková: Inkluze je prospěšná pro všechny, škola nemá do dětí jen sypat vědomosti

pátek 11. ledna 2019 ·

Právnička Lenka Hečková má tři dcery ve věku devět, sedm a čtyři roky. Prostřední z nich, Anežka, se narodila s Downovým syndromem. Přesto letos nastoupila do první třídy ve stejné škole, kam chodí do čtvrté třídy její starší sestra Alžběta. „Anežku vychováváme stejně jako její sestry,“ říká matka v rozhovoru pro Respekt.cz.


Lenka Hečková (linkedin.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Proč je pro vás důležité, aby dcera chodila do běžné školy?

Anežka se sice narodila s Downovým syndromem, ale je pro nás dítě jako každé jiné. Vychováváme ji inkluzivně od narození, stejně jako její sestry. Učíme ji totéž, na lyžích, na kole, na bruslích, chodí na stejné kroužky. Chceme, aby se sestrami chodila i do školy. Inkluze je pro nás přirozená cesta. A je to zároveň cesta k tomu, aby žila plnohodnotný samostatný život. Dítě vychovávané speciálními přístupy ve speciálním prostředí se nenaučí žít v běžné společnosti - a naopak, běžná společnost nemá šanci je poznat.

Jak to Anežka nese?

Ví, že má Downův syndrom, zná jeho podstatu, ví, že kvůli tomu jí jdou věci pomaleji. Vnímá se jako normální dítě, odlišnost neřeší. Ono jí všechno jde, i když pomaleji, chce dokázat to, co ostatní. My jí říkáme, že za to nemůže, že je to genetická náhoda, chválíme ji, dodáváme sebevědomí. Je jí trochu nepříjemné, když se o tom mluví, třeba když se lidé ptají a my vysvětlujeme.

Jak vnímáte veřejnou debatu na téma inkluze?

Jako rodiče, který takové dítě vychovává, mě trápí. Inkluze se stala skoro sprostým slovem. Vytrácí se zájem o dítě, respekt k rodinám, které dítě znají a zvažují, co je pro ně nejlepší. Je to smutné až poškozující.


Celý rozhovor naleznete zde

5 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
11. ledna 2019 v 6:45  

Inkluze není sprosté slovo. Je to jen hodně nezvládnutá reforma. Navnadění rodiče a naštvaní učitelé. Další metodicky nezvládnutá a nezaplacená práce.

Tomáš Barták řekl(a)...
11. ledna 2019 v 7:06  

Inkluze českým způsobem je katastrofa. To je nutné si přiznat.

Jir řekl(a)...
11. ledna 2019 v 8:42  

Byl bych opatrný s používáním slova "všichni, všechno, všem a všechny". To už tu v minulosti bylo mnohokrát.

laimes řekl(a)...
11. ledna 2019 v 14:07  

jir/ a bylo to správně že všichni mají mít kde bydlet,pracovat,co jíst,chodit do školy...co je na tom špatného? zásadní chyba komunisté byla v tom,že neměli odvahu říct lidem,že si na úroveň toho "všecho pro všechny,musí všichni vydělat" neboli soudruzi,když vyděláte na škodovku můžete mít škodovku až si všichni vyděláme po všechny na mercedesa budete mít mercedesy

laimes řekl(a)...
11. ledna 2019 v 14:20  

základní funkcí dnešní školy je nasypat do žáka co nejvíce ověřených vědomostí,nikde jinde je dnes žák nezíská

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.