Poslanci budou řešit návrh, který by výrazně zvýšil příplatky třídním učitelům. Ministr Plaga je proti.

pondělí 24. září 2018 ·

Poslanci budou tento týden projednávat návrh, který by víc než zdvojnásobil odměny učitelů za třídnictví nebo různé specializace. Školské odbory argumentují, že se tyto příspěvky nenavyšovaly už deset let, za které navíc narostla byrokracie. Jenže ministr školství Robert Plaga (ANO) návrh odmítá s tím, že na něj nejsou peníze. Prioritou je prý zvýšit platové tarify, až potom různé odměny. Informuje Česká televize.


Robert Plaga (msmt.cz)
Minimum peněz za třídnický příplatek je nyní stanoveno na 400 korun. O jeho výši ale rozhodují jednotlivé školy, někde tak dosahuje třeba 1300 korun. V Poslanecké sněmovně jde teď do prvního čtení návrh, který by příplatky zvýšil na 2500–3500 korun.

„Když si vezmeme, že se příplatek neměnil za posledních deset let, a podíváme se, jak minimálně administrativně vzrostla práce třídního učitele, tak si myslím, že už to mělo být dávno hotové,“ argumentuje místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Ministr školství Robert Plaga prý ale potřebné dvě miliardy v rozpočtu nemá. Nenárokové složky učitelských platů chce proto výrazně zvednout až v roce 2020. „Jdeme jinou strategií, považujeme tento návrh v tuto chvíli nejen za nesystémový, ale hlavně nepokrytý penězi,“ sdělil.


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

6 komentářů:

laimes řekl(a)...
24. září 2018 v 9:37  

třídvictv= = výraz soc kolektivizmu zrušit,máme psychologa,drog preventistu,a spousty dalších utěšovatelů,nesmyslnou administrativu částečně zrušit a převést na asistenty administrátory,zároveň jest třeb definitivně skončiz z různým vybíráním peněz na cokoliv včetně politkorektního východu slonce stejně tak skončit s neustálým camráním na cokoliv,kdykoliv ,kamkoliv,např v únoru za hustého sněžení na hvězdárnu.....

Radek Sárközi řekl(a)...
24. září 2018 v 10:30  

Oceňuji, že reportáž ukazuje náročnost práce třídního učitele, ale vše ostatní je v ní špatně. ČT informuje o návrhu Pedagogické komory, aniž by byla zmíněna. Uveden není ani ten, kdo novelu zvyšující příplatky podal - poslanci KDU-ČSL. Ministr školství Robert Plaga vystupuje proti návrhu, přestože MŠMT zaujalo k novele kladné stanovisko a vláda jako celek neutrální stanovisko. Hovoří o nesystémovosti novely, ale zároveň říká, že v příštích letech navrhne totéž. Zlatým hřebem je, že v reportáži vystupuje paní Seidlová ze školských odborů, které neměly na novele žádný podíl. Naopak, když si loni senátor Václav Homolka osvojil obdobný návrh Pedagogické komory na zvýšení příplatků na 3 000 Kč, vystupovalo vedení ČMOS PŠ proti!

Radek Sárközi řekl(a)...
24. září 2018 v 12:03  

Vyšší příplatky pro třídní učitele

Pedagogická komora zpracovala návrh novely zákoníku práce, který zavádí nový příplatek za třídnictví ve výši 2 500 až 3 500 Kč měsíčně a zvyšuje stávající specializační příplatek na stejnou částku. Návrh si osvojila skupina poslanců KDU-ČSL. Novela se týká přes 65 000 třídních učitelů. Náklady na zvýšení příplatků činní 2 miliardy korun ročně. Na Slovensku dostávají třídní učitelé 5 % navíc k tarifu, v ČR mají v současnosti necelá 2 %. Aktuálně pobírají třídní učitelé tzv. zvláštní příplatek (na běžných školách činí 400 až 1300 Kč měsíčně). Specializační příplatek činí 1000 až 2000 Kč měsíčně. Příplatky jsou přiznávány v nižší polovině intervalu, protože na něj školy nemají dostatek financí. Vzhledem k tomu, že tyto činnosti vyžadují 20 hodin práce měsíčně navíc, pobírá třídní učitel 20 Kč za hodinu, což je hluboko pod minimální i zaručenou mzdou. Jde o 13 Kč na jednoho žáka ve třídě za měsíc...

https://www.pedagogicka-komora.cz/2018/05/aktualni-tema-vyssi-priplatky-pro.html

Petr řekl(a)...
24. září 2018 v 16:16  

Au au, pane Sárközi... to fakt bolí

mirek vaněk řekl(a)...
25. září 2018 v 15:10  

Nikdy nezaplatíte práci třídního s problémovou třídou. Má to vůbec smysl?

Nebylo by lépe, aby učitel učil a třídní administrativu dělal administrativní pracovník? Jednání s rodiči vyškolený pracovník? Psycholog, výchovný poradce aj.

E.Kocourek řekl(a)...
25. září 2018 v 17:10  

Zdá se, že by bylo dobré, kdyby ne-učitelské činnosti vykonávali ne-učitelé. Jenže bohužel se stává, že tito ne-učitelé - aby předvedli svoji důležitost a zakryli svoji neschopnost - dělají všechno možné JEN NE TO, co od nich chtějí učitelé. ////

Takže učitelům nezbývá, než si potřebné činnosti dělat SAMI, často NAVZDORY těm, kteří jsou za ty činnosti placeni. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.