Martin Jan Stránský: Proč se to neví? Jak technologie ovlivňuje lidské myšlení a ničí lidskou společnost.

pátek 10. srpna 2018 ·

„Éra moderní telekomunikace vytvořila na komunikačních sítích zázemí pro nerelevantní šum a blábolení. To nás, ve spojení s nevídaným blahem a upřednostňováním konzumu před fakty a racionálním uvažováním, vykolejuje z našich neurologicky evolučních schopností a přirozené dráhy řešení problémů vlastními silami a schopnostmi,“ píše Martin Jan Stránský ve svém blogu.


Martin Jan Stránský (wikipedie.org)
Stránský mimo jiné píše:

Dostáváme se tak do nové, falešné a zkreslující reality, kdy nám moderní komunikační technologie a touha společnosti po konzumu „pomáhají“ akorát tak v tom, že se jak neurologicky, tak i morálně postupně deformujeme.

To prosím není názor, ale fakt. Nejnovější studie jasně dokládají, že míra používání „technologie pro společnost“ (jakou je internet), resp. používání společenských sítí, přímo souvisí s nárůstem úzkostí a depresí, a navíc, dokonce vede i k úbytku neurologických tras a mozkových schopností.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
10. srpna 2018 v 7:56  

Faktem MOŽNÁ jsou výsledky těch studií. Opentleno o "touhu společnosti po konzumu" je to jen názor. ////

Janek Wagner řekl(a)...
10. srpna 2018 v 8:43  

Tzv. míra úmrtnosti na sebevraždy byla v poválečném období nejvyšší na přelomu 60. a 70. let 20. století (28,8 na 100 tisíc obyvatel v roce 1970), minimální v roce 2016 (12,5 na 100 tisíc obyvatel). Takže s nástupem moderní elektroniky výrazně klesá.

Simona CARCY řekl(a)...
10. srpna 2018 v 9:45  

Někde je v lidech zakořeněna touha jít proti přírodě - zachraňujeme velryby, které se rozhodly zůstat na březích moří a stejně tak máme pocit, že konáme správně, když bráníme sebevraždám. A někteří do toho ještě přimíchají vliv informačních technologií nebo sociálních sítí. Přes 500 lidí ročně zahyne při dopravních nehodách v ČR. Nikdo nepřišel s nápadem zrušit dopravu. Snad vyjma fandů z okolí Auto-Mat.cz... Komu slouží ataky proti používání informačních technologií?

laimes řekl(a)...
10. srpna 2018 v 13:56  

ono se to ví a je to záměr

Ivo Mádr řekl(a)...
10. srpna 2018 v 14:20  

Komu slouží ataky proti používání informačních technologií?

Asi těm, kteří je chtějí mít pod absolutní kontrolou. Dle těchto názorů jsou zvláště "sociální sítě" velmi nebezpečné v šíření Fake news.
Samozřejmě nelze pominout názory některých psychologů, psychiatrů,..
A ostatně, všeho moc škodí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.