Děti napodobují youtubery a kritika je pak ničí, varuje Linka bezpečí

čtvrtek 12. července 2018 ·

Internet je pro děti podle vedoucího Linky bezpečí Petera Porubského dobrý sluha, ale špatný pán. Dospívající se zde často snaží napodobit různé youtubery, kteří se dokázali přes noc proslavit. „V současné době je velmi lehké stát se populárním. Když jsme vyrůstali my, hvězdy byly od nás vždy hodně daleko, byli to herci a zpěváci na plakátech. V současné době může být hvězdou kdokoliv,“ říká Porubský. Ne každý má však talent nebo štěstí, aby se dokázal na sociálních sítích proslavit, a tak se často stává, že je dítě nakonec zesměšněno za to, co dá na internet. Reportáž přináší iDNES.cz.

Kateřina Schmidová (linkedin.com)
Úspěšní youtubeři jsou na prostředí sociálních sítí zvyklí a vědí, že je může čekat i ostrá kritika. Dětem se pak může snadno stát, že negativní reakce okolí nezvládnou. U kyberšikany v prostředí internetu spočívá hlavní nebezpečí právě v tom, že videa může vidět doslova celý svět.

V rámci Linky bezpečí existuje také služba Rodičovská linka, která je zaměřená na pomoc hlavně rodičům a pedagogům. Dá se říci, že řeší problémy dětí z druhé strany, když si například rodiče nevědí rady s tím, jak řešit šikanu ve škole. Děti mají podle vedoucí Rodičovské linky Kateřiny Schmidové někdy pocit, že pokud budou rodiče jejich problémy řešit, tak je akorát zhorší.

Školy mají pro tyto případy metodický pokyn, podle Schmidové však velmi záleží na tom, jak se v konkrétní škole implementuje, jaký je školní řád nebo zda probíhají různé preventivní programy. „Bohužel se na lince setkáváme s ne dobře řešenými problémy šikany a s tolerancí vůči šikaně,“ říká Schmidová. Někdy je nutný i odchod dítěte ze školy, která není schopná problémy řešit. Existují dokonce i případy šikany ze strany učitele vůči dětem.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.