V Praze se sejdou světoví odborníci na předškolní vzdělávání

pondělí 25. června 2018 ·

O způsobech vedení předškoláků k ochraně přírody či k vzájemné toleranci budou příští týden v Praze jednat účastníci shromáždění a konference Světové organizace pro předškolní vzdělávání (OMEP), která tak oslaví 70 let od svého vzniku. Shromáždění se zúčastní zástupci 47 členských států organizace. Novinářům to řekla předsedkyně Českého výboru OMEP Dana Moravcová. Informuje ČTK.


Dana Moravcová (omep.cz)
Na konferenci, která potrvá od středy do pátku, podle Moravcové přijede kolem 700 účastníků ze 67 zemí světa. Seznámí se například s různými náměty na hry a ukázky, díky kterým mohou děti lépe pochopit třeba, proč je dobré třídit odpad.

OMEP je mezinárodní nevládní organizace, která usiluje o zlepšení výchovy a péče o děti do osmi let. Má konzultativní statut například u Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) nebo Dětského fondu OSN (UNICEF). V současné době působí na všech kontinentech a jejími členy je 72 zemí. V Evropě má OMEP 27 členských zemí.

Moravcová patří ke kritikům současného nastavení předškolního vzdělávání v Česku. Nesouhlasí například se začleňováním dětí mladších tří let do tříd společně se staršími předškoláky. Kritizuje povinný poslední rok mateřské školy a možnost individuálního vzdělávání. Tato opatření podle ní jen zatěžují ředitelky a učitelky školek zbytečnou administrativou a nijak nepřispívají k lepšímu začleňování dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí.

V nastavení předškolního vzdělávání by se podle ní mělo zohlednit především to, co ve svém vývoji potřebuje dítě. Za ideální považuje, když s ním matka zůstane doma do tří let, není ale ani zcela proti tomu, aby do předškolních zařízení chodily mladší děti. Myslí si ovšem, že by se měly vzdělávat odděleně od starších, protože potřebují jiný druh péče.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.