O vyučené řemeslníky je enormní zájem. Bude to tak i za deset let?

pondělí 25. června 2018 ·

Dnes se o řemeslníky firmy perou. Ale jak tomu bude za deset dvacet let? „V budoucnu bude situace komplikovanější, poroste náročnost obsluhy vybavení pracovišť, a bude nutné, aby absolventi byli schopni tato zařízení kvalifikovaně ovládat. To vyžaduje připravenost na vyšší úrovni, nepůjde jenom o manuální dovednosti, ale o zvládnutí dovedností intelektuálních, o schopnost učit se ovládat složité systémy, nastavovat je a kontrolovat,“ říká v reportáži iDNES.cz analytik Jiří Vojtěch z Národního ústavu pro vzdělávání.


Podle něj může mechanizace a automatizace řady pracovních postupů vzít práci lidem, které stroj bez obtíží zastane. „Pouze u profesí, kde hraje hlavní úlohu lidská kreativita a inovativnost, jako jsou umělecká a tradiční řemesla, nebo by se obtížně nahrazovala plnou automatizací, jako například zedníci, tesaři, kamnáři a podobně, se očekává poptávka kladná,“ podotýká Vojtěch.

Řemeslníci a opraváři se tak budou muset podle něj neustále zdokonalovat ve využití nejnovějších IT aplikací pro digitální měření či analýzu řešení, které jim usnadní práci.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
25. června 2018 v 6:42  

Zajímavé je, že když seženu řemeslníka, je to pán před penzí, který to dělá léta a kvalitně. Tedy nevzděláván moderními metodami v přizpůsobování se moderní technice. O mladého moderně vzdělaného fachmana nezavadíte a když, tak zkušenosti s kvalitou práce nejsou dobré.
Ty řeči o modetní IT a robotizaci posloucháme něolik desítek let. Ale pořád je poptávka po soustružnících k CNCčkám. Čím to asi bude.

Unknown řekl(a)...
25. června 2018 v 9:22  

pořád nějaké iluze ala 68 a 89, jak povolíme to podnikání a 1000 instalatétů,opravářů a elektrikářů bude doma sedět a čekat na naše zavolání až si jednoho z nich vybereme,toho nejlepšího a nejlevnějšího....

Eny Gma řekl(a)...
25. června 2018 v 10:57  

Není důvod pomáhat.
Za "starých časů měli zkušení řemeslníci na starosti nově vyučené absolventy a zaučovali je zpočátku jako pomocníky a posléze jako své nástupce (ubylo jim práce ...)a pak odešli spokojeně do důchodu. Nový pracovník se tak lesčemu přiučil, naučil se různé finty a fígle, jak si na práci zajít. Dnes je tomu jinak. "Naučte zadarmo vše, co umíte a pak bez dosažení důchodového věku honem vypadněte! Už se nám nevyplatíte." :-(

Unknown řekl(a)...
25. června 2018 v 16:08  

mnozí nechápou,že dnes rozhoduje ta neviditelná ruka trhu,takže z pohledu zákazníka je řemeslníků málo,dlouho se na něj čeká,je drahý a ještě není záruka, že to každý třetí nezmrví, z pohledu řemeslníka je jich moc a jenom někteří se velmi dobře uživí,aniž by se předřeli,ti ostatní to rychle zabalí a odejdou na pás do montoven

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.