Julie Hrstková: Vyloučená města, kde stát fatálně zaspal a jen odsunul problém jinam

pátek 22. června 2018 ·

„Sokolov, Ústí nad Labem, Kladno, Most, Karviná, města, která se vyhlásila za tzv. bezdoplatkovou zónu nebo o tom uvažují. Celkem to má být podle odhadu Institutu pro sociální inkluzi sedm desítek měst a obcí. Podle zákona jde o oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, ve kterých není možné nově zažádat o doplatky na bydlení. Příznivci tohoto opatření si libují, že se jim podařilo zastavit nežádoucí migraci a omezit kriminalitu, kritici zase tvrdí, že se celý problém jen posunul o kousek dál do míst, která takovou zónu ještě nestihla vyhlásit. A že se tím nic nevyřeší,“ píše Julie Hrstková v komentáři pro Hospodářské noviny.


Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková mimo jiné píše:

Ve chvíli, kdy neexistuje státní politika sociálního bydlení - nejen pro tzv. nepřizpůsobivé, ale pro všechny, kteří v nějaké fázi života nedosáhnou na komerční pronájem -, je z hlediska státu i měst obtížné prosadit cokoliv, co by mohlo zlepšit život jedné skupině obyvatel. Žádný politik si v předvolební kampani nedovolí heslo "zajistěme důstojné bydlení obyvatelům ubytoven", protože ví, že jsou tady důchodci, samoživitelé, nízkopříjmoví zaměstnanci a prostě daleko větší skupina voličů, která je navíc z hlediska většinového mínění podstatně přijatelnější. Města, která problémy musela dlouhodobě řešit, protože jim kvůli lhostejnosti státní politiky nic jiného nezbylo, jen využila příležitosti, kterou dostala s novelou zákona o hmotné nouzi. Zákazem. I komunální politici se musí starat nejen o "pár" stovek obyvatel ve vyloučených lokalitách, ale především o "své" voliče z řad většinové populace.

Prezident Miloš Zeman po návštěvě ubytoven v Ústí nad Labem jejich obyvatelům vzkázal, že "by měli zvednout zadek a jít pracovat". Je to jednoduché řešení, které se bezpochyby líbí jeho příznivcům. Navíc na něj stát nemusí vynaložit ani korunu. Ve skutečnosti jediné, co tento návrh doopravdy přináší, je další růst nenávisti mezi obyvateli jedné země. Situaci lidí, kteří se motají v kruhu exekucí, předraženého bydlení a permanentní existenční nejistoty, neposune ani o píď.

Text naleznete zde
Téma zpracovaly Hospodářské noviny zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
22. června 2018 v 7:59  

Nejen státní úředník a politik zaspal. Ale nevzpomínám si, že by novináři upozorňovali na problém s předstihem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.