SUČJL: Centrální opravování slohů - neprůhlednost, problémová kritéria a chybovost

středa 23. května 2018 ·

Společnost učitelů českého jazyka a literatury vydala tiskovou zprávu k centrálnímu hodnocení maturitních slohů:
Letos potřetí opravili slohy maturantů centrální hodnotitelé Cermatu. Opět je to spojeno s problémy a otázkami:



1. Studenti dostávají slohy zhruba dva dny před ústní zkouškou (o jeden den dříve než loni).

2. Obdrží bodové hodnocení a ke každému kritériu i věty okopírovanou z hodnotící tabulky. Nevědí, za co jim byly v jednotlivých kritériích strženy body. Mnohdy to nevědí ani jejich češtináři.

3. Centrální hodnotitelé si poznámky o jednotlivých pracích nechávají pro sebe a po ukončení odvolacích řízení je mohou zničit. Pokud se tedy student neodvolá, nedozví se, jaké chyby udělal.

4. Ředitel Cermatu, Jiří Zíka, vidí za špatně opravenými slohy chybu lidského faktoru. SUČJL se domnívá, že chyba je v systému, především v jeho neprůhlednosti a mírně subjektivních kritériích, na nichž je založen.

5. Problémy jsou především s kritérii 1A i B (téma, útvar), ale i s 2B a 3B (lexikum, soudržnost textu – toto kritérium je zčásti obsaženo už v kritériu 1B). Systém byl tvořen podle zastaralé teorie funkčních stylů.

6. Opět evidujeme žádosti o přeopravení maturitních slohů. V některých případech se naše hodnocení výrazně rozchází s hodnocením centrálních hodnotitelů. Doporučujeme proto studentům, kteří mají pochybnosti, aby se odvolali.

7. SUČJL dlouhodobě navrhuje, aby si stát ponechal testy obohacené o otevřenou úlohu - jasný krátký strukturovaný útvar, opravovaný centrálně. Zadávání i opravování písemných prací a ústní zkoušení z čjl by mělo být vráceno do kompetence škol.

3 komentářů:

Hausenblas řekl(a)...
23. května 2018 v 10:19  

Přál bych si, aby "stát" čili Cermat tomu rozuměl i tak, že pokud si ponechá testy, bude profesionálně a odborně řešit i potíže, které takové centrální a osudové testování přináší. Zdaleka nejde jen o to, že se v zadáních i řešeních testů objevují chyby nebo nedomyšlenosti (češtinářské i testologické). Musí se společně s učiteli a s veřejností řešit i to, jaký mají testy vliv na výuku a na vzdělanost. To, že se Cermat, tvůrci textů i mnozí podporovatelé testů této zodpovědnosti vyhýbají, vůbec neznamená, že testy neovlivňují vzdělávání a vzdělanost. Člověk v oboru informovaný jistě ví, jak vážné spory se vedou mezi vzdělavateli a jak vážná rozhodnutí se v této věci dělají v civilizovaných zemích, a sotva může tolerovat to, jak málo domyšlený je u nás přístup k osudovým testům mezi mnoha politiky, manažery, byznysmany i učiteli a rodiči. Závažné problémy nemají řešení, pokud veřejnost odborná i laická není v dané věci dost informovaná a uvážlivá.

tyrjir řekl(a)...
23. května 2018 v 10:53  

1. Studenti dostávají slohy zhruba dva dny před ústní zkouškou (o jeden den dříve než loni).

2. Obdrží bodové hodnocení a ke každému kritériu i věty okopírovanou z hodnotící tabulky. Nevědí, za co jim byly v jednotlivých kritériích strženy body. Mnohdy to nevědí ani jejich češtináři.

3. Centrální hodnotitelé si poznámky o jednotlivých pracích nechávají pro sebe a po ukončení odvolacích řízení je mohou zničit. Pokud se tedy student neodvolá, nedozví se, jaké chyby udělal.


Je to, myslím, "šílenost": Neúcta k řádnému a spravedlivému postupu při hodnocení žáků. Neúcta k žákům a učitelům. Souhlasím s SUČJL i s panem Hausenblasem. Pokud chce stát pořádně dělat státní maturity (i přijímací zkoušky na SŠ), měl by je dělat pořádně. To jest i diferencovaně k různým typům středních škol.

Co takhle dát žákům a rodičům "jednotný odvolací formulář" proti takhle hloupě organizovaným jednotným cermatsko ministerským akcím?

J.Týř


Veronika Valíková řekl(a)...
23. května 2018 v 11:06  

Pane Hausenblasi, i my bychom testy klidně oželeli, ale to by asi neprošlo. Testy by měly být zaměřeny na praktické užívání jazyka, nikoli na teorii. Neměly by obsahovat zbytečné pojmy, sporné otázky, špatně formulované otázky... v tom se naprosto shodujeme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.