Sedm jejích dětí skončilo v „děcáku“, přesto soud ženě svěřil vnuka do péče

úterý 17. dubna 2018 ·

Žena získala do pěstounské péče vnuka přesto, že jejích sedm dětí vyrůstalo v dětském domově, protože se o ně nebyla schopna postarat. Pokud jsou lidé, kteří se chtějí stát pěstouny, s dítětem v příbuzenském vztahu, nebývají dostatečně prověřováni. Možná i proto roste počet týraných dětí v náhradních rodinách. Reportáž přináší iDNES.cz.


Vladimír Řepka (mpsv.cz)
Diskusi o pravidlech svěřování dětí do pěstounské příbuzenské péče rozpoutal minulý podzim také případ holčičky, kterou smrtelně zranila její teta. „Soud mimo jiné vychází z ustanovení občanského zákoníku, kdy „pěstounská péče má přednost před péčí ústavní“ a „ujala-li se osobní péče o dítě osoba příbuzná nebo dítěti blízká, dá jí soud přednost před jinou osobou, ledaže to není v souladu se zájmy dítěte,“ říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Vladimír Řepka.

Příbuzní se tak starají přibližně o dvě třetiny dětí, které jsou v pěstounské péči (ke konci roku 2016 bylo 8 009 příbuzných pěstounů z celkového počtu 11 075 pěstounů).

Ačkoliv je podle zakladatelky Fondu ohrožených dětí Marie Vodičkové příbuzenský vztah důležitý, neznamená, že bude dítěti v případě pěstounství ku prospěchu. Zatímco v roce 2009, kdy byla zahájena takzvaná transformace péče o ohrožené děti, byl počet týraných, zanedbávaných a zneužívaných dětí v náhradních rodinách 97, v roce 2016 to už bylo 393 případů.

Podle Vodičkové je problém v tom, že jsou příbuzní pěstouni nedostatečně prověřováni. Nemusí procházet psychotesty, absolvovat povinné školení, zdravotní prohlídku či kontrolu státních orgánů.

„Pěstouni, kteří jsou s dětmi v příbuzenském vztahu, nejsou prověřováni prakticky vůbec, což je vůči dětem velmi riskantní a pro mě naprosto nepochopitelné,“ říká Vodičková. „Mezi pěstouny se snadno dostanou alkoholici, feťáci a gambleři.“

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.