V Brně zkusí novinku, mladí z dětských domovů budou bydlet se studenty

pátek 23. února 2018 ·

Inspirovali se ve Vídni spolubydlením studentů s bezdomovci a řekli si, proč nezkusit něco podobného také v Brně. Místo bezdomovcům však budou vysokoškoláci pomáhat těm, kteří vyrostli v dětském domově. Informuje iDNES.cz.


Bohuslav Binka (muni.cz)
Projekt sdíleného bydlení Symbios odstartoval před třemi lety a teď se dočkal výrazného posunu. Podpisem smlouvy o pronájmu domu stvrdilo ve čtvrtek na Masarykově univerzitě vedení radnice Brna-střed se zástupci Symbios z katedry environmentálních studií spolupráci.

Mladí lidé spolu budou bydlet v domě v Křenové ulici, kde vznikne osm dvoupokojových bytů. Každý bude obývat jeden vysokoškolák a jeden mladý dospělý z dětského domova.

„Po opuštění dětského domova mají největší problém děti, které se nemůžou vrátit ke svým příbuzným. Právě pro ně je projekt vhodný,“ uvedl Daniel Kusý, ředitel brněnského dětského domova Dagmar.

Symbios v sobě propojí dvě skupiny mladých lidí, které by na sebe jen tak nenarazily. „Mladí dospělí se po odchodu z dětského domova neocitají ve snadné situaci s bydlením a hledáním práce. Navíc jsou více náchylní ke kriminalitě nebo bezdomovectví,“ podotýká Bohuslav Binka, vedoucí projektu a Katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

V České republice neexistuje komplexní systém pomoci lidem, kteří opouštějí dětské domovy. Na jižní Moravě je 13 dětských domovů, v nichž žije přibližně 350 dětí. Podle ředitele Kusého domov standardně opouštějí lidé po dokončení střední školy, pokud ale studují vysokou školu, mohou zůstat až do 26 let.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.