Štěpán Kment: Programy bezplatných obědů jsou roztříštěné, přicházíme o důležitá data o sociálně znevýhodněných žácích

neděle 14. ledna 2018 ·

„Iniciativy poskytující stravu zdarma vede dobrý úmysl, ale realizace byla urychlená a nekoncepční. Znemožnila tak vznik důležitého indikátoru socioekonomického znevýhodnění ve vzdělávání, který je běžný v zahraničí,“ píše Štěpán Kment v časopise Perpetuum.


Štěpán Kment (linkedin.com)
Kment mimo jiné píše:

Česká republika se před několika lety zařadila mezi vyspělé země, které nabízejí plné proplácení školních obědů žákům z chudých rodin. Jde o rodiny, které jsou často neúplné, na dávkách, v hmotné nouzi a nezřídka romské. Podle nedávného zjištění České školní inspekce není přibližně 15 % žáků základních škol přihlášeno ke školnímu stravování a 19 % žáků sice přihlášeno je, ale pouze formálně a v jídelnách se nestravují.

V současnosti je ale poskytování veřejných prostředků na obědy zdarma rozdrobené mezi dva resorty a řadu neziskových organizací. Roztříštěnost a mladost celého projektu spolu s neúčastí některých krajů zatím bohužel zabraňuje vzniku statistik využití programu tak, jak je tomu třeba ve Velké Británii nebo Spojených státech amerických. V zahraničí přitom na konkrétních datech o dětech s bezplatným stravováním zakládají důležitou vzdělávací a sociální politiku.

Velká Británie využívá dat, která vyplývají z obdobného programu obědů zdarma Free School Meals (FSM), pro podrobnou analýzu vyloučených lokalit a sledování dopadů socioekonomického pozadí na vzdělávací dráhu postižených dětí. Rovněž díky FSM Británie odvozuje, které školy jsou – a v jakém poměru – navštěvovány dětmi z nejnižších vrstev a jaké výstupy školy s vyšším počtem takových dětí vykazují.

Z výzkumu Steva Stranda v roce 2010 vyplynulo, že výsledky testů u 11letých žáků ve školách napříč Británií byly podstatně horší u studentů, kteří byli způsobilí pro FSM, než u ostatních. Jednotlivé britské školy proto mají povinnost na internetu zveřejňovat, jak se vypořádávají se zmíněnou nižší úspěšností u znevýhodněných dětí a jakých výsledků tyto děti konkrétně v jejich školách dosahují. Británie o sociálním a potažmo vzdělanostním vyloučení znevýhodněných dětí tak otevřeně hovoří a využívá dat z bezplatně poskytovaných obědů k měření negativních jevů v systému a posléze jejich řešení.

Spojení indikátoru FSM a práce školní inspekce umožňuje větší důraz na systematickou podporu vzdělávání znevýhodněných dětí z chudých rodin. Tito žáci totiž často nastupují do základní školy bez předškolního vzdělávání, jejich rodina jim nevěnuje (nebo nemůže věnovat) dostatečnou pozornost a často se setkávají se segregací, někdy dokonce podporovanou učiteli. Na konci formálního vzdělávání chudobní mladí lidé nezřídka končí se základním vzděláním nebo neukončeným středním.

Anglický Ofsted, obdoba České školní inspekce, nedávno začal zohledňovat, jak školy pracují s dětmi v programu FSM a jakých výsledků tyto děti dosahují. Pro nejvyšší hodnocení školy Ofstedem je zapotřebí, aby učitelé brali status a výchozí podmínky dětí v potaz a snažili se jim co nejvíce pomoci v jejich vzdělávání a dosahování co nejlepších výsledků. Škola tím vědomě přebírá část zodpovědnosti za špatné základy rodiny, z níž žáci přicházejí, a cíleně soustředí pozornost na řádný vývoj těchto dětí.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.