Hlavní město si nechalo analyzovat klima na školách: Studenti i učitelé vnímají klima „spíše pozitivně“

sobota 13. ledna 2018 ·

Praha si v rámci veřejné zakázky nechala společností SC&C změřit klima na školách a ve školských zařízeních, které zřizuje. Kompletní výsledky město zveřejní na konci ledna poté, co se s nimi seznámí ředitelé zúčastněných škol. Už nyní je ale podle radní pro školství Ireny Ropkové na místě zveřejnit některé souhrnné závěry. „Je zapotřebí říct, že studenti v Praze vnímají klima škol spíše pozitivně, učitelé ještě o něco lépe. Na běžných školách žáci nejlépe hodnotí učitelský sbor na VOŠ a SUŠ Václava Hollara v Praze 3, na Masarykově střední škole chemické v Praze 2, na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6, na Středisku praktického vyučování v Praze 5 a na Waldorfském lyceu v Praze 4. Negativní faktory, které pro nás představují výstražné světlo, se vyskytují na nízké úrovni. I tak se jim ale samozřejmě budeme věnovat,“ řekla na tiskové konferenci radní Ropková.


Irena Ropková (praha.eu)
Zadáním výzkumu vedení města mimo jiné reagovalo na kauzu šikany na jedné ze středních škol. Specializované dotazníky vyplnilo na celkem stovce převážně středních škol bezmála čtyřicet tisíc žáků a téměř čtyři tisíce pedagogů.

Rozsáhlého průzkumu zaměřeného na komplexní změření klimatu na pražských školách, jímž hlavní město mimo jiné zareagovalo na kauzu šikany učitelky na jedné ze škol, se v celé metropoli zúčastnilo sto škol a jedenáct školských zařízení. Dotazníky vyplnilo bezmála čtyřicet tisíc žáků a téměř čtyři tisíce pedagogů. „Společnost SC&C, jež na základě výběrového řízení veřejnou zakázku realizovala, využila již dříve odborníky vyvinuté a v praxi ověřené nástroje využité v rámci projektu Cesta ke kvalitě realizovaného za podpory evropských fondů v letech 2009 až 2012,“ uvedla ředitelka výzkumu společnosti SC&C Jana Hamanová.

Společnost při výzkumu využila standardizované dotazníky určené k měření klimatu školy doplněné o moduly zaměřené na měření klimatu ve třídách a rovněž v učitelském sboru. Studenti hodnotili klima v celkem 46 položkách, učitelé v celkem 76. Vedle obecného hodnocení prostředí školy měli žáci například zhodnotit vnímanou podporu ze strany učitelů, zhodnotit míru výskytu jevů jako je například nadržování, ohodnotit vztahy se spolužáky či dění o přestávkách. Učitelé hodnotili například vybavení školy, pevnost jejího vedení či ocenění ze strany žáků.

„Výsledky nyní analyzujeme a současně se s nimi podrobně seznamují ředitelé jednotlivých škol,“ uvedla radní hlavního města pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková. „Počítáme každopádně s jejich úplným zveřejněním na portálu hlavního města a samozřejmě i s tím, že přijmeme taková opatření, která pomohou ředitelům napravit zjištěné nedostatky,“ dodala.

Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.