Výzkum: U adolescentů se varovně zvýšilo delikventní chování a zkušenost se šikanou. Prevence se podceňuje na gymnáziích

čtvrtek 14. prosince 2017 ·

"Děti a mládež dnes méně experimentují s tabákem, alkoholem i marihuanou než před třemi lety. Naopak varovně se zvýšilo jejich delikventní chování a šikana. Řada z nich má zkušenost s krádežemi, problémy s policií i agresí. Jestliže dříve mládež více chodila například do parku, tam kouřila a pila, dnes zůstává doma a svůj čas tráví na internetu. Více bychom se tedy měli zaměřit na vztahy než na užívání," uvedl na základě aktuálního výzkumu Martin Dolejš z katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Informuje ČTK.


Martin Dolejš (upol.cz)
Psychologové zkoumali vzorek 2300 náhodně vybraných žáků víceletých gymnázií a druhého stupně základních škol ve věku 11 až 15 let.

Shodný výzkum včetně metody sběru a zpracování dat provedli odborníci v roce 2014. S odstupem tří let zjistili, že roste zkušenost s krádežemi či delikvencí u chlapců a dívek z víceletých gymnázií, naopak klesá zkoušení tabáku, alkoholu či marihuany u dívek a chlapců ze základních škol a u dívek z víceletých gymnázií. "Obecně se dívky, a hlavně ty z víceletých gymnázií, stávají rizikovějšími," vyplývá z výzkumu.

Podle odborníků se prevence v dnešní době podceňuje hlavně na gymnáziích, což odrážejí i výsledky výzkumu. "Poukazují na to, že možná prevence je na gymnáziích podceňovaná, protože se obecně myslí, že se jedná o výběrové školy," varují psychologové.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.