Petr Holub: Ministr školství musí v rozpočtu najít v 50 miliard na platy. Proč by to měl umět Plaga, není jasné

čtvrtek 14. prosince 2017 ·

„Předchozí vlády včetně té Sobotkovy zklamaly, prohlásil Babiš ještě při jmenování premiérem a slíbil naprostý obrat. „Od prvního momentu, co vstoupíme do úřadu, tak budeme dělat, co občané čekají, budeme makat,“ prohlásil. Nominace pro nový kabinet však upozorňují, že od předchozí špatné vlády nezdědí Babiš jenom šest ministrů, další čtyři vládní místa obsadí lidé, kteří byli za minulé vlády ministerskými náměstky. Nezodpovězena zůstává otázka, proč nedali svých devět nebo deset resortů do pořádku v minulých letech. Robert Plaga byl tři roky náměstkem na školství odpovědným za vysoké školy,“ píše Petr Holub v komentáři pro Echo24.cz.


Robert Plaga (msmt.cz)
Holub pokračuje:

Přišel z prostředí brněnské vysokoškolské lobby, která získala největší část z padesáti miliard korun z evropských zdrojů, které Češi v uplynulých sedmi letech investovali do výzkumu. Měla za ně vzniknout špičková technologická centra, která budou své výsledky prodávat průmyslovým podnikům. Jejich přínos se měl přirozeně měřit tím, že si sama vydělají na svůj provoz. Skutečně se utratily desítky miliard za nové budovy a přístroje, vznikly však jenom další akademické ústavy, které žádají stát o víc peněz na platy svých zaměstnanců. Plaga je na ministerstvu, aby přísun dalších peněz zajistil, a bude tím posledním, kdo by chtěl na dosavadní praxi něco změnit.

V mezinárodním srovnání propadají základní a střední školy a jejich krizi ještě prohloubily změny minulých let. Teď nestačí revidovat, případně zrušit jednotné přijímací zkoušky na střední školy, nedotažený projekt státních maturit nebo povinný poslední rok v mateřských školách, případně zastavit postupnou likvidaci soukromých zařízení. Ještě předtím musí ministr ročně najít v rozpočtu až 50 miliard korun na platy, jinak nesežene nové učitele a přijde o nejlepší z těch současných. Proč by ale právě Plaga, zakotvený v univerzitním prostředí, měl být schopen s tím něco udělat, není jasné.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. prosince 2017 v 12:08  

snížit počet škol a počet učitelů,zvýšit úvazky na 25

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.