Analýza: Obědy zdarma v předškolním a základním vzdělávání. Současný stav, bariéry, postoje veřejnosti

sobota 21. října 2017 ·

„Názory na to, jaké děti by měly mít nárok na obědy zdarma, se liší. Přibližně čtvrtina (26 %) si myslí, že by obědy zdarma měly dostávat všechny děti, bez dalších podmínek. Přibližně stejně velká skupina lidí (27 %) by dávala obědy zdarma dětem z rodin, jež mají podprůměrný příjem a třetina respondentů (33 %) by obědy zdarma poskytla dětem z nejchudších rodin (podmínka hmotné nouze). Přibližně 7 % lidí si myslí, že by obědy zdarma neměly dostávat žádné děti, dalších 7 % neví,“ uvádí studie Obědy zdarma v předškolním a základním vzdělávání. Analýza současného stavu, bariér využívání programu, postojů veřejnosti a zúčastněných aktérů.




Studie také uvádí:

Docházka do předškolního vzdělávání souvisí se socioekonomickým statusem rodičů. V českých sociálně vyloučených lokalitách (SVL) chodí do mateřské školy jen okolo třetiny dětí ve věku 3–6 let. I v rámci SVL přitom do MŠ častěji chodí děti pracujících rodičů. Nejčastějším deklarovaným důvodem, proč se děti zejména z vyloučených lokalit neúčastní školního stravování, je jeho přílišná nákladnost. Dalšími důvody je to, že o dítě může pečovat někdo v domácnosti (často na rodičovské dovolené s mladším sourozencem dítěte) a to, že je dítě na mateřskou školu subjektivně příliš malé (ve věku 3–6 let). Data z českých SVL a zahraniční výzkumy přitom naznačují, že absolvování dostatečně kvalitního předškolního vzdělávání pomáhá k uplatnění dětí ze sociálně vyloučených lokalit v pozdějším vzdělávání i životě (podrobně viz kapitola 3).


Analýza, kterou pro Nadaci OSF zpracovala agentura MEDIAN, mapuje současný stav v oblasti poskytování obědů v ZŠ a stravného v MŠ zdarma dětem z chudých domácností v České republice. Kromě popisu činnosti a postojů jednotlivých aktérů ze státní správy (MŠMT, MPSV, kraje) a neziskového sektoru, je součástí studie i kvantitativní analýza postojů české populace k poskytování obědů zdarma, včetně zmapování podpory a preferovaných cílových skupin pro tuto veřejnou politiku. Významnou součástí analýzy je výzkum postojů zástupců mateřských a základních škol k problematice poskytování obědů zdarma, jejich zkušeností s aktuálně nabízenými programy a jejich přístupu k dětem ze socioekonomicky znevýhodňujícího prostředí obecně.

Celá studie je ke stažení zde

1 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. října 2017 v 10:46  

Očekávám, že nám vrchnost zaplatí obědového koordinátora.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.