Jednání o penězích pro školství. Ministr je optimista ohledně zvýšení platů pro učitele

pátek 18. srpna 2017 ·

Ministr školství už ví, jak utratí zhruba 2 miliardy, které byly v rozpočtu na příští rok blokovány na zavedení kariérního řádu. Větší část peněz má jít na pokrytí vyššího počtu žáků základních škol. Další pak mají dostat učitelé za to, že budou pomáhat profesně mladším kolegům. Stále ale není vyřešený problém s penězi pro vysoké školy. Uvedly včerejší Události ČT.



Stanislav Štech (twitter.com)
Vysoké školy bojují o 4,5 miliardy. I přesto, že mají u ministra podporu, obává se, že jejich požadavky se splnit nepodaří. „Ta částka samozřejmě může být o něco nižší, ale jen do té úrovně, do které vlastně zajistí ty základní procesy, o které nám jde,“ říká Stanislav Štech.


V případě navýšení platů učitelů o 15 % je ministr optimističtější. Tam v dohodu věří. Jasněji bude příští týden. V pondělí zasednou k jednacímu stolu zástupci resortu školství a financí, následně i tripartita.


Odbory už teď kvůli platům plánují na září protesty. V kompromis příliš nevěří. „Velký optimista nejsem, protože samozřejmě ty prostředky jsou nějakým způsobem limitované. My máme předsednictvo 24., 25. srpna, kdy se rozhodne o případné stávkové pohotovosti, stávce,“ říká předseda školských odborů František Dobšík.


Reportáž Událostí ČT je ke stažení zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.