Anna Konopásková: Celostátní testování žáků a šetření PISA

pondělí 21. listopadu 2011 ·

O celostátním testování žáků základní škol se uvažuje i u nás. Jaký vliv má testování na znalosti žáků a kvalitu škol se zatím ještě příliš neví. Proto nás napadlo porovnat způsoby testování žáků v základních školách v jednotlivých zemích EU, které jsou popsány v publikaci Eurydice z roku 2009, s výsledky šetření PISA z téhož roku.

Tabulka ukazuje výsledky porovnání. Ve třech sloupcích vedle názvu země jsou uvedeny druhy testů: povinný test (PT), test na vzorku žáků (TV) a nepovinný test (NT). Nejúspěšnější evropskou zemí v šetření PISA je Finsko (nebýt Korejské republiky a jejích hakwon – viz s. 6, byli by Finové ve všem první). Přitom se ve Finsku testuje jen na vzorku žáků. Následuje Nizozemsko, kde je testování nepovinné. Dobře se umístila Belgie, která v PISA vystupuje jako jeden celek (Valonské společenství má 1 PT, Vlámské dva testy na vzorku žáků). Na předních místech je i Estonsko, které má 1 PT a dva na vzorku žáků. Do spolku úspěšnějších lze zařadit i Polsko (2 PT). Na opačném konci je Lucembursko (3 PT). Souvislost mezi počtem testů a výsledky PISA tak není patrná.


Prameny:

EURYDICE. Celostátní testování žáků v Evropě: Cíle, organizace a využití výsledků. Brusel : Eurydice, 2010. 108 s. ISBN 978-92-9201-063-8
Palečková, Jana, Tomášek, Vladislav a Basl, Josef. Hlavní zjištění výzkumu PISA 2009. Umíme ještě číst? Praha : Ústav pro informace ve vzdělávání, 2010. 51 s. ISBN 978-80-211-0608-6

Pozn.: Zvýraznění redakce.




Převzato z čísla 10/2011 Zpravodaje – Odborné vzdělávání v zahraničí, který vydává Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, divize NÚOV.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2011 v 12:38  

A hlavně - zaměření testů v 5. a 9. ročnících je u nás zcela jiné, než u šetření PISA! Naše testování se soustředí na znalosti, zatímco PISA na dovednosti a hodnocení (interpretaci)... Naše testy tudíž nijak nepřispějí ke zlepšení v mezinárodním šetření PISA v příštích letech!

Anonymní řekl(a)...
24. listopadu 2011 v 16:01  

Pokud se kdokoliv rozhoduje činit nejaké komparace a nechce aby byly účelově, pak musí znat cile testování. PISA je ma zcela odlišné než testování ve vyjmenovaných zemích. Ani cile testování v jednotlivych zemích nejsou shodne a významné se liší. Tady autoři nemichaji jen jablka s hruškama ale ještě přidali kecup a buraky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.