Výzkumný projekt „Pohled za současné obzory“ (Beyond Current Horizons)

úterý 3. května 2011 ·

Společnost Scio by ráda upozornila na výzkumný projekt uskutečněný ve Velké Británii, jehož cílem bylo pokusit se předpovědět možné scénáře vývoje vzdělávání v co nejširším kontextu možných (souvisejících) společenských změn. Zajímavým výstupem projektu jsou vize tří možných směrů rozvoje společnosti a od toho se odvíjející role vzdělávání, případně vzájemná koincidence mezi společenskou poptávkou a potřebou na jedné straně a vzděláním jako způsobem, jak toto uspokojit, na straně druhé.

Tři směry vývoje vycházejí ze snahy respektovat současný společenský stav a v podstatě oscilují mezi dvěma póly: vizí založenou na směřování k individualismu a naopak prosociálně orientovanou vizí coby protipólem. Mezi nimi je rozprostřena vize nazvaná Vlastní cesta, která z obou krajních přebírá určité prvky (oslabení státu na úkor posílení významu společenských skupin). Každá z nabízených vizí je přitom projektována ve dvou odlišných scénářích, z nichž jeden je výzkumníky hodnocen jako udržitelný a druhý jako neudržitelný.

Z hlediska vzdělávání se samozřejmě mění jeho role v závislosti na podmínkách, které výzkumníci pro jednotlivé vize a scénáře určily (od vlastní odpovědnosti za vzdělávání a posílení individuálního podílu na jeho podobě i kvalitě až po silnou kolektivní roli či rannou stratifikaci). Kromě toho však závěrečná zpráva upozorňuje na změny a výzvy, které přijdou, ať už další vývoj bude jakýkoliv - informace, jejich mnohost, přístup k nim, sdílení na velké vzdálenosti, oslabování hranic mezi vzděláváním a jinými formami lidské činnosti (práce, volný čas), nebo třeba riziko rezignace na tzv. vzdělanostní společnost. Závěrečná zpráva také neočekává žádná "zázračná" řešení v oblasti vzdělávání.

Za výzkumem stojí britské ministerstvo školství a nezisková organizace Futurelab a na jeho realizaci se podíleli jak výzkumníci z různých souvisejících oblastí, tak praktici. V rámci výzkumu byly sesbírány a použity také názory aktérů vzdělávání (žáků, rodičů, učitelů) i veřejnosti.

Více podrobností, včetně jednotlivých vizí a scénářů i odkazu na originální dokumentaci, najdete v přiloženém dokumentu níže. Českou verzi připravila Irena Smetánková z Výzkumného oddělení společnosti Scio.




Výzkumný projekt „Pohled za současné obzory“ (Beyond Current Horizons) - česká verze zprávy ke stažení


http://www.beyondcurrenthorizons.org.uk/
http://www.beyondcurrenthorizons.org.uk/scenarios
http://www.beyondcurrenthorizons.org.uk/outcomes/reports/final‐report‐2009/

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.