Nejvyšší správní soud: Stát musí respektovat právo rodičů zajišťovat výchovu a vzdělání ve shodě s jejich vlastním přesvědčením

pondělí 16. května 2011 ·

HPŽ a VORP: Zápas o dobrovolnou sexuální výchovu ve školách nekončí.



Nejvyšší správní soud odmítl návrh skupiny rodičů na zrušení částí Rámcového vzdělávacího programu (RVP) pro základní školy a Doporučení a Příručky ministerstva školství k realizaci povinné sexuální výchovy na základních školách z roku 2009.

Soud návrh odmítl s odůvodněním, že Rámcový vzdělávací program a Doporučení jsou pouze vnitřními záležitostmi ministerstva školství a jemu podřízených škol, pro rodiče závazné nejsou.

Soud se tedy z procesních důvodů odmítl zabývat sexuální výchovou ve vztahu ministerstvo školství – rodiče a tento problém odkázal do roviny soudních sporů rodiče versus konkrétní školy.

Soud dal za pravdu rodičům v tom, že stát nemá při určování obsahu vzdělání volnou působnost, nesmí provádět indoktrinaci, která by byla v rozporu s náboženským a filozofickým přesvědčením rodičů a musí respektovat právo rodičů zajišťovat výchovu a vzdělání ve shodě s jejich vlastním přesvědčením.

Někteří z rodičů, jejichž žaloba neuspěla u správního soudu, hodlají podat proti tomuto procesnímu postupu soudu stížnost k Ústavnímu soudu ČR.

Zápas o dobrovolnost povinné sexuální výchovy ve školách, který vykulminoval loni na jaře sporem o dnes již pověstnou metodickou příručku, tedy nekončí. Výbor na obranu rodičovských práv (VORP), požadující respektování přesvědčení a práv rodičů školami, získal pod svou petici, adresovanou ministru školství a požadující právo rodičů na volbu způsobu sexuální výchovy svých dětí, téměř 40 000 podpisů.

Převzato z KonzervativniListy.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.