EU peníze školám: Odpovědi MŠMT na dotazy ze škol 11.

pondělí 10. května 2010 ·

Dalších tentokrát čtrnáct otázek a třináct odpovědí k projektu EU peníze školám, součástí článku je i formulář pro další dotazy!

Může realizovat šablonu VII/1 (prevence rizikového chování) školní metodik prevence formou vrstevnického programu v jednotlivých třídách, který je zaměstnancem školy, byl odborně proškolen pro tento program a absolvoval studium pro metodiky prevence sociálně patologických jevů na JčU v Českých Budějovicích?

Ne. Finanční prostředky této šablony jsou určeny na financování uceleného programu specifické primární prevence rizikového chování realizovaného dodavatelem. Škola si může vybrat jakéhokoli dodavatele v ČR, postupuje vždy v souladu s platnou legislativou. V případě, že bude škola realizovat program zaměřený na protidrogovou tématiku, musí být tento program certifikovaný (výjimku tvoří právnické osoby vykonávající činnost škol a školských zařízení např. PPP).

Mohu v rámci šablony III/2 Zvyšování kvality výuky prostřednictvím ICT vytvořit DUM k dějepisu?

Ano.

Je-li vlastivěda dle vaší odpovědi zahrnuta do přírodních věd a tedy mezi předměty podpořené projektem EU peníze školám, předpokládám, že platí totéž pro tematicky a obsahově podobné předměty na 2. stupni jako dějepis, zeměpis, občanská výchova, rodinná výchova.

Šablony se odvíjí od RVP. U každé šablony je vyspecifikována tematická oblast, pro kterou lze vytvářet vzdělávací materiály.

Když rozdělíme 5 hodin matematiky týdně v rámci individualizace (5 krát šablona IV/1), musí následovat 5 výukových sad na různá témata nebo můžu z šablony vzít pouze tu část individualizace?

Šablona IV/1 zahrnuje pouze individualizaci. Inovaci, tedy tvorbu vzdělávacích materiálů, zahrnuje šablona IV/2.

V pracovním listu použiji obrázky, případně zvuky, stažené z internetu. Je nutné řešit autorská práva? Pokud ano - jak?


Při vytváření vzdělávacích materiálů je možné využít volně dostupné galérie. Pokud je obrázek pod autorský právem, je vždy nutný souhlas autora. Odkazy na internetové stránky jsou možné.

Ve škole máme pouze zastaralé vybavení počítačů z roku 2002 o 7 kusech (dětí máme 100). Znamená to, že nejdříve bychom potřebovali dokoupit nové počítače, abychom mohli peníze využívat v širším smyslu. Jak to ale udělat, když je nelze použít jen na materiál a výše 40 000 je poněkud málo? Nákup nových počítačů je pro nás prioritou.




Lze z klíčové aktivity - matematika/individualizace ( nebo také cizí jazyky/individualizace), zakoupit do třídy 5 počítačů a programy do matematiky, které by se využívaly k individuální práci žáků v hodinách? (dle potřeby procvičit učivo, řešit náročnější typy úloh apod.)


Nákup PC z finančních prostředků určených na realizaci projektu je možný, za předpokladu, že budou naplněny požadované výstupy jednotlivých šablon klíčových aktivit. Nesmí se jednat o soubor movitých věcí a hodnota jednoho např. notebooku nesmí přesáhnout částku 40tis. Kč. Současně je nutné řídit se platnou legislativou a vnitřními směrnicemi školy.

Je možné z dotace hradit vybavení (nábytek - např. laboratorní stoly, skříňky apod.) odborné učebny přírodovědných předmětů?

Ano je to možné, pokud má vybavení odborné učebny přímou vazbu na dosažení účelu dotace, tzn. naplnění požadovaných výstupů jednotlivých šablon klíčových aktivit

Chtěli bychom do školy rodilého mluvčího, aby se zkvalitnila výuka Aj. Nechceme navyšovat hodiny a chtěli bychom dát do každé třídy konverzaci v Aj s rodilým mluvčím. Podle šablon lze rodilého mluvčího "nakoupit jako službu"pouze v kolonce individualizace výuky cizích jazyků, můžeme přesunout rodilého mluvčího do kolonky inovace a zkvalitnění výuky? Ráda bych, aby v hodině byla přítomna i česká učitelka Aj, pomáhala rodilému mluvčímu a zároveň se tímto učila cizímu jazyku.

Šablona inovace je určena pro vytváření vzdělávacích materiálů. Při užití šablony individualizace je možné zapojit do výuky rodilého mluvčího, tato šablona zároveň umožňuje, aby v jedné třídě učili dva pedagogové.

Lze uzavřít smlouvu s jazykovou školou, která k nám vyšle rodilého mluvčího, nebo je nutné uzavřít smlouvu na fyzickou osobu?

Ano, je to možné v obou případech, tzn. smlouvu lze uzavřít jak s právnickou, tak s fyzickou osobou.

Pokud si na šablonu volitelný předmět - informatika, který je zakomponován v ŠVP vezmu cizího pracovníka, musí to být pedagog s aprobací informatika nebo stačí, že má státnici z informatiky a jiný druh vysoké školy?

Podpořen může být pouze pedagog, který je zaměstnancem školy a má se školou uzavřenou pracovní smlouvu.

Vzhledem k tomu, že za DUM je považována např. křížovka či pracovní list, lze během 1 vyučovací hodiny ověřit více DUM?

Ano.

Hodláme zpracovat materiály pro použití ve dvouhodinových blocích. Lze uvést, že 1 materiál byl ověřen ve 2 hodinách? Byl by takto ověřený materiál považován za 2 DUM nebo pouze za jeden?

V případě, že DUM je určen pro dvouhodinový blok a bude ve dvou hodinách ověřen, lze ho považovat za 2 DUMy. Vhodné je tento DUM tematicky oddělit nebo uvést, že se skládá ze dvou částí.

Bylo by možné zpracovat na jedné škole výukové materiály pro 2 paralelní třídy v ročníku? Samozřejmě, že materiály by zpracovávaly 2 vyučující a byly by různé. Kolegyně by si chtěly v rámci šablony III.2 zpracovat Čj, Vla a Aj - každá svých 20 materiálů.

Ano. Podstatné je splnění výstupu šablony. Výstupem jsou 3 sady vzdělávacích materiálů pro tři tematické oblasti (v každé sadě je min. 20 DUM) pilotně ověřené v rámci běžné výuky.










Odkazy:
Kontaktní adresa MŠMT pro dotazy esf@msmt.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.